Evenimentul zilei

Lun01212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Centenarul filmului românesc a fost lansat la Chişinău

Centenarul filmului românesc a fost lansat la Chişinău Recomandat

28 Aprilie 2018 - 

100 de filme din cinematografia românească vor fi difuzate în 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi Cernăuţi, pe parcursul anului 2018, an în care sunt marcaţi 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. 

Acţiunea este parte a Centenarului Filmului Românesc, deschis pe 27 aprilie la Chişinău, la aproape 100 de zile de la lansarea evenimentului la Iaşi, transmite IPN.

PR managerul proiectului „Centenarul filmului românesc în Republica Moldova”, Valentina Iusuphodjaev, a relevat, la conferinţa de presă de lansare, că prin aceste acţiuni se doreşte trasarea hărţii României Mari. Potrivit managerului, cele 100 de filme au fost cu greu selectate, deoarece cinematografia românească este foarte bogată în proiecţii. „Venim cu titluri de filme pregătite de generaţii de cineaşti”, a adăugat Valentina Iusuphodjaev.

Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, a declarat că anul 2018 este unul foarte deosebit, este anul centenarului Marii Unirii, dar de acum încolo va fi şi mai important prin proiectarea acestor filme. Valeriu Matei a spus că publicul moldovenesc, în special cel din mediul rural, este în aşteptarea unor astfel de evenimente de anvergură.

„Odată ce am ajuns aici, la această etapă, scriem o pagină în istorie. În cadrul Centenarului filmului românesc sunt difuzate filme care nu pot fi văzute oricând la ecran. Acest proiect este unul de unicat”, a spus Andrei Giurgiu, PR managerul proiectului „Centenarul filmului românesc în România”.

Centenarul filmului românesc a debutat vineri, 27 aprilie, la Cinematograful Odeon din Chişinău, cu filmul „Pădurea Spânzuraţilor”. Astăzi, la Călăraşi este proiectată, la ora 17.30, pelicula „Două lozuri”, în incinta Casei de cultură. La Străşeni, de asemenea, la Casa de cultură, va rula, cu începere de la ora 17.00, filmul „Afacerea Est”

 

 

Lasă un comentariu