Evenimentul zilei

Lun03182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Incredibil, dar adevărat: Constantin Rusnac este septuagenar

Incredibil, dar adevărat: Constantin Rusnac este septuagenar

04 Mai 2018 - 

Deși s-a născut în dricul iernii, nu se știe de ce, mediul academic și confrații de breaslă s-au gândit să-i facă „surpriza” și să-l treacă în rândul septuagenarilor abia deunăzi. Poate fiindcă nu le venea a crede că a împlinit 70 de ani? Este vorba despre distinsul profesor și compozitor Constantin Rusnac, „veșnic tânăr și ferice”.

Mai întâi, Academia de Științe a Moldovei i-a organizat „o întâlnire omagială”, la care au participat reprezentanți ai mediului academic, personalități din domeniul culturii si artei din Republica Moldova, Romania, Rusia, Franța si Elveția.

Iar ieri seară, Sala cu Orgă a l-a omagiat la serata jubiliară ,,Constantin Rusnac la 70 de ani”.

În discursul său, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și-a exprimat admirația pentru talentul deosebit și spiritul creator al compozitorului: ,,Contribuția Maestrului Constantin Rusnac la dezvoltarea muzicii autohtone este una de excepție și sunt sigură că ne va surprinde și în continuare cu rezultate notabile în acest sens”, a afirmat oficialul.

În cadrul seratei muzicale au evoluat: Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, corul de copii ,,Vocile primăverii”, condus de Mădălina Ganea, Ion Timofti, Lilia Șolomei, Silvia Goncear, Geta Burlacu, Aurel Chirtoacă, pianiștii Ivan Baranovski și Ludmila Tîrșu-Bejenari, notează serviciul de presă al ministerului de resort.

Constantin Rusnac s-a născut la 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. În 1965 a absolvit Şcoala de muzică republicană de 11 ani (actualmente – Liceul de muzică „C. Porumbescu”) şi în 1970 – Institutul de Arte „G. Musicescu” (teoria muzicii, muzicologie şi contrabas) din Chişinău.

A fost profesor de solfegiu, armonie şi teoria muzicii la aceleaşi instituţii, redactor-şef al Colegiului de repertoriu pentru colectivele artistice din republică, prim-viceministru al Culturii (1975-1984), rector al Conservatorului  Moldovenesc de Stat „G. Musicescu” (1984-1999). Din 1993 este secretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO şi din 2000 – preşedinte al Consiliului Naţional Delfic.

În 1997 i s-a conferit titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca, România şi în 2015 – titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. 

 

 

Lasă un comentariu