Evenimentul zilei

Lun05202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură De la Rîm ne tragem: 1800 de titluri de carte în limba italiană au ajuns la Biblioteca Națională

De la Rîm ne tragem: 1800 de titluri de carte în limba italiană au ajuns la Biblioteca Națională

25 Mai 2018 - 

Încă nimeni nu a reușit să combată, nici cu vorba, nici cu fapta, convingerea cronicarului Miron Costin, că „Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cetitul cărților”, nici pe cea a lui Grigore Ureche, precum că „de la Rîm ne tragem”. 

Probabil, inspirați de cronicarii noștri, oameni cu inimă mare și cu aceeași simțire a strămoșilor din care ne tragem, au decis să arunce o punte între cele două orașe așezate pe șapte coline, Roma și Chișinău. 

Un lot de 1800 de titluri de carte în limba italiană a fost donat Bibliotecii Naționale în cadrul unei ceremonii festive care a avut loc astăzi. Donația vine din partea fostului director al Institutului Cultural Italian, Roberta Alberotanţa, cu dedicație post-mortem pentru prietena sa, jurnalista Elena Doni. Acțiunea a avut loc cu sprijinul ambasadoarei Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, transmite IPN.

Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a declarat că donația este parte a parteneriatului pe care îl are instituția cu Ambasada Italiei, în contextul Anului patrimoniului cultural european. Majoritatea cărților sunt despre cultură, istoria și civilizația Italiei, fiind destinate în special celor care studiază limba italiană și specificul acestei țări.

Potrivit Elenei Pintilei, titlurile vor fi incluse în catalogul electronic al instituției, iar cei care vor căuta aceste cărți vor ști că pot să le găsească la Biblioteca Națională. Donația de carte are menirea de a promova limba și literatura italiană și reprezintă o punte între cele două națiuni.

Ambasadoarei Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a declarat că prin donația de carte realizată sunt intensificate relațiile culturale dintre Italia și Republica Moldova. Diplomata afirmă că promovarea culturii unei țări poate avea loc doar prin intermediul cărților. Valeria Biagiotti a menționat că donația este în beneficiul italienilor care locuiesc în Republica Moldova, a elevilor de la Liceul moldo-italian „Dante Alighieri” și a studenților de la limbi străine.

În cadrul ceremoniei, elevii de la „Dante Alighieri” au recitat poezii şi au cântat în italiană. Iar studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice au interpretat cântece din repertoriul interpreților italieni. 

 

Lasă un comentariu