Evenimentul zilei

Joi04182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Primul Festival „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov” a avut loc în stânga Nistrului

Primul Festival „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov” a avut loc în stânga Nistrului

05 Iunie 2018 - 

Colective artistice și meșteșugari din 15 sate de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întâlnit la Rașcov, localitate situată în stânga fluviului. Festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov” s-a desfășurat cu mult fast la casa de cultură renovată cu sprijinul UE și al organizației Polish AID în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD. 

Sărbătorile au căpătat mai mult farmec pentru locuitorii satului Rașcov din stânga Nistrului, după ce casa de cultură din localitate a fost renovată. Uniunea Europeană a oferit peste 244 de mii de euro pentru renovarea instituției, iar Ambasada Poloniei – 30 de mii de euro. Edificiul de peste 50 de ani găzduiește acum evenimente culturale de amploare, precum e festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”. 

„E foarte important ca oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru să se poată întâlni în asemenea locații, să organizeze evenimente comune și, astfel, să-și consolideze colaborarea”, a menționat Marco Gemmer, șef-adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova.

„Acum, satul Rașcov are posibilitatea să găzduiască evenimente de diferit format, iar faptul că aici se pot întâlni locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului bucură și mai mult”, a spus ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, BartłomiejZdaniuk.

„Renovarea casei de cultură a adus un nou suflu în viața satului nostru. A fost decizia întregii comunități să cerem finanțare anume pentru acest obiectiv și cred că a fost o decizie înțeleaptă”, a subliniat primarul localității, Oleg Berșadschi.

În cadrul Festivalului au fost organizate expoziții de fotografii și lucrări confecționate manual de meșteșugari, dar și excursii la obiectivele turistice din Rașcov. Satul are mai multe atracții turistice: izvorul „PaniskaKrîniţa”, stânca roșie și un cimitir evreiesc care are peste trei sute de ani. În sat funcţionează o biserică ortodoxă şi una catolică, construite în secolul al XVII-lea. Tot aici s-au păstrat ruinele bisericii ortodoxe „Pokrovskaia”, care datează din anul 1740, și ruinele unei sinagogi, construită la mijlocul secolului al XVIII-lea, se arată într-un comunicat de presă al PNUD. 

„Festivalul a fost organizat pentru a consolida relațiile culturale, turistice și de prietenie între circa 15 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stâncilor nistrene, începând cu Șoldănești și Camenca, până la Dubăsari”, a menționat Alina Ciobanu, coordonatoarea AO „Casa de acasă”.

Sâmbătă, 9 iunie, va avea loc al doilea festival cu același generic și aceleași activități în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Comorile stâncilor nistrene”, realizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov din stânga Nistrului.

Acesta e unul din 30 de parteneriate finanțate de UE prin intermediul programului de consolidare a încrederii, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.  

 

Lasă un comentariu