Evenimentul zilei

Sam02232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Copacul care ne unește. Chiar dacă nu ești un cititor pasionat, poți veni la Biblioteca Națională să te odihnești

Copacul care ne unește. Chiar dacă nu ești un cititor pasionat, poți veni la Biblioteca Națională să te odihnești

15 Iunie 2018 - 

În scuarul Bibliotecii Naționale a fost instalat mobilier urban sub formă de bănci, create dintr-un copac care a fost doborât în urma ninsorilor din luna aprilie anul trecut. Acesta face parte din proiectul „Copacul de la Bibliotecă”, care aparține tânărului designer, Mihai Stamati. 

Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, prezentă la inaugurarea „Copacului de la Bibliotecă”, l-a felicitat pe autor și echipa acestuia pentru proiectul inovativ, menționând că asemenea tineri sunt adevărate modele și surse de inspirație. Totodată, oficialul a remarcat contribuția artistului Mihai Stamati, care promovează cultura estetică prin design. 

,,Iată că după prezentarea „Le Gardien des souvenirs” în Parcul Dendrologic al Universității Tehnice a Moldovei, la care am avut plăcerea să asist acum trei ani, energicul și pasionatul Mihai Stamati revine pentru a ne încânta cu acest mobilier urban, creat din platanul care a crescut în fața Bibliotecii Naționale și care acum reînvie într-o manieră artistică”, a subliniat Monica Babuc.

„Copacul de la Bibliotecă” înseamnă patru bănci, toate cioplite din același arbore și având forme diferite. Astfel, locuitorii și oaspeții Chișinăului, care anterior s-au odihnit la umbra copacului, vor avea ocazia să se recreeze de acum încolo pe trunchiul și rădăcina acestuia.

Mihai Stamati este lector la Universitatea Tehnică din Moldova, autorul băncii „Le Gardien des souvenirs”, finalist al concursului mondial de design din Anglia-Franța „Interiors motives awards” edițiile 2006-2008 și unul dintre puținii moldoveni care a avut ocazia să participe la concursul Internațional „Design Contest 2007” organizat de Peugeot. De asemenea, este câștigătorul concursului ,,ReDesign Crafts” cu proiectul ,,Negru” (serviciu de ceai din ceramică neagră), organizat de ,,The Institute” și ING România. Lucrările sale au fost expuse în cadrul mai multor expoziții de peste hotare: Viena Design Week, Smart Design Challenge București, Bienala Internațională de Design, Saint-Etienne European Fashion and Design Market, Stockholm Design Week etc. În anul 2011 a devenit laureat al Premiului Național pentru Tineret în domeniul artelor, relevă serviciul de presă al ministerului de resort.

 

 

Lasă un comentariu