Evenimentul zilei

Sam04202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Poetul Nicolae Dabija, omagiat la 70 de ani

Poetul Nicolae Dabija, omagiat la 70 de ani

16 Iulie 2018 - 

Personalități din domeniul culturii au adus un omagiu poetului-academician, Nicolae Dabija, în cadrul unei conferințe omagiale desfășurate la Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul a marcat 70 de ani de la nașterea scriitorului.

Ministra educației, culturii și cercetării Monica Babuc, a remarcat că, multe personalități primesc merite, decorații și distincții, dar sunt aproape anonimi pentru poporul lor din diverse cauze, subiective sau obiective. „La toate decorațiile pe care le are Nicolae Dabija, și el le are pe toate, el a câștigat una pe care nu o poți face nici cu 200 de decrete prezidențiale - dragostea poporului din care face parte”, a spus ministra.

Gheorge Duca, președintele Academiei de Științe a menționat că Nicolae Dabija este un clopot al renașterii conștiinței naționale, iar ca om politic a contribuit la statornicia statului Republica Moldova. Nicolae Dabija a adus în atenția cititorului tema deportărilor, prin romanul „Tema pentru acasă”, roman care reprezintă un valoros memento al istoriei vitrege a basarabenilor din sec XX adresat tinerei generații. Gheorghe Duca spune că prin acest roman, care a fost tradus în mai multe limbi, Nicolae Dabija, a făcut să lăcrimeze o lume întreagă, făcându-i să retrăiască deportările din Basarabia.

Scriitorul omagiat, Nicolae Dabija, spune că a fost nu doar martor la istorie, ci și participant la istorie, deoarece sub ochii săi s-a prăbușit comunismul, Uniunea Sovietică, lagărul mondial al socialismului. Poetul spune că se consideră un privilegiat al sorții pentru că de multe ori i se creează impresia că și-a ales singur localitatea în care să se nască, părinții care să-l nască. Chiar dacă acum lumea este invadată de tehnologii informaționale moderne, cartea nu va dispărea niciodată pentru că este un dar de la Dumnezeu, spune Nicolae Dabija.

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a spus că atunci când editorialul lui Nicolae Dabija spune lucrurilor pe nume, îndreaptă strâmbăciuni ce încetinesc mersul poporului înainte. Versul, proza și publicistica lui Nicolae Dabija sapă în adânc, și atinge nu doar coardele sufletului, ci trudesc pentru asanarea colectivă a neamului. Mircea Snegur a mai spus că săptămânalul care îl editează Nicolae Dabija, „Literatura și Arta”, este „făclia care luminează calea spre găsirea identității”.

„Ziua lui Nicolae Dabija este o sărbătoare a culturii”, consideră Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova. Politicianul susține că Nicolae Dabija a stat în fruntea mișcării naționale, a trezit conștiințe și ne-a făcut să credem că suntem demni de această țară.

Nicolae Dabija s-a născut în s. Codreni, r-nul Cimișlia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. Debutează în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea” (1975). Pe parcursul anilor 1972-1975 este redactor la Televiziunea Națională. Din 1975 până în 1984 este șef de secție la revista de literatură „Nistru”, apoi în anii 1984-1986 redactor-șef la revista tineretului de creație „Orizontul”, iar din 1986 este redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist și traducător al scenariilor la dublarea filmelor. Actualmente, este membru al Uniunii Scriitorilor și a Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova

Lasă un comentariu