Evenimentul zilei

Sam04202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură 20 iulie - Sărbătoare sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă. Cine este Sfântul Proroc Ilie

20 iulie - Sărbătoare sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă. Cine este Sfântul Proroc Ilie

20 Iulie 2018 - 

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit, în fiecare an, pe 20 iulie. Sfântul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situată dincolo de Iordan. De aici avem şi numele prorocului - Ilie Tesviteanul.

Potrivit tradiţiei, Sovac, tatăl lui Ilie, a văzut oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe Ilie în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.
Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Şi-a desfăşurat activitatea în regatul Israel din Samaria.
Regele Ahab, la îndemnul soţiei sale, introduce în regatul israelitean cultul zeului Baal. La porunca lui Dumnezeu, Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab şi îi vesteşte acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă. Cerurile vor fi închise timp de trei ani şi jumătate.
Sfântul Ilie se ascunde de furia lui Ahab la pârâul Cherit, unde va fi hrănit de un corb, apoi la văduva din Sarepta Sidonului. În casa acestei văduve, prorocul Ilie va face minuni: îl va învia pe fiul acesteia şi îi va înmulţi făina şi uleiul, scrie crestinortodox.ro.
Spre sfârşitul anilor de secetă, pentru cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împăratului să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel şi să se roage mai întâi prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal. El a reuşit să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoţi ai lui Baal nu au reuşit să facă.
Sfântul Ilie, Înaintemergător al Mântuitorului
Din cartea a IV Regi, capitolul doi, aflăm că prorocul Ilie, după ce a lăsat ca urmaş pe Elisei, a fost luat de un car de foc şi înălţat la cer, fără a trece prin moarte. O parte din comentatorii acestui text susţin că Ilie a fost luat cu trupul la cer ca răspuns la modul în care el a vieţuit. Alţii afirmă că scopul pentru care Ilie a fost ridicat cu trupul la cer este acela că el va reveni la sfârşitul lumii, ca un al doilea Înaintemergător al Mântuitorului, pentru a vesti a doua venire a lui Hristos spre a judeca neamul omenesc.
 Unde s-a înălţat Sfântul Ilie?
Sfântul Ioan Gură de Aur susţine că Sfântul Ilie a fost îmbrăcat de Dumnezeu în haina îngerească. Iar Sfântul Maxim Mărturisitorul afirmă: "Dumnezeu a arătat din vechime maririle minunilor şi semnelor şi s-a folosit de modul înnoirii, mutând spre alt chip de viaţă decât cel în trupul supus stricăciunii pe fericiţii Ilie şi Enoh, nu prin prefacerea firii, ci prin schimbarea conducerii şi îndrumării ei". Aceste afirmaţii ne-ar face să vorbim de prezenţa sa în lumea îngerilor.
După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ilie a început să fie cunoscut ca cel care a salvat poporul Irsael de la piere şi a ajuns să fie cinstit.
 Potrivit crestinortodox.ro, în Liturghier, la slujba care se oficiază la vreme de secetă, apare o cerere în care este redată mijlocirea Sfântului Ilie pentru ploi: "Pentru ca rugăciunile noastre să fie bine primite şi precum pe Ilie, oarecând, aşa să ne audă şi pe noi şi să ne miluiască cu ploaie şi cu buna întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm."
Se spune că Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră şi trăzneşte dracii cu biciul său de foc. Aşa îi pedepseşte pe cei care i-au făcut rău. Acesta îi caută pe dracii care se ascund în casele oamenilor sau în trupul animalelor.

Sf Este o sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă, fiind marcată cu cruce roșie. 


CITEȘTE ȘI:

20 iulie - Sărbătoare sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă. Cine este Sfântul Proroc Ilie

Semnificația numerologică a numelui de Sf. Ilie, prăznuit de Biserica Ortodoxă în calendarul ortodox pe 20 iulie

Rugăciunea facătoare de minuni adresată Sfântului Ilie

 

 

 

Lasă un comentariu