Evenimentul zilei

Ma03192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Un Louis de Funès al scenei românești: Grigore Vasiliu Birlic, actorul peltic

Un Louis de Funès al scenei românești: Grigore Vasiliu Birlic, actorul peltic

03 August 2018 - 

Grigore Vasiliu Birlic a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie. A jucat nu mai puţin de 13 roluri din Caragiale. Actorul peltic plin de farmec, despre care criticii spuneau că dacă s-ar fi născut într-o ţară cu cinematografie avansată, ar fi fost egal cu Charlie Chaplin sau cu Louis de Funès.

''Era un om mărunţel, insignifiant, cu o figură caricaturală, Iar în mijlocul acestei feţe ilare se aflau doi ochi de o infinită tristeţe, doi ochi de câine bătut'', spunea nimeni altul, decât Radu Beligan.

În şcoală, Grigore Vasiliu îşi dorea să ajungă clovn. Era de ajuns să se strâmbe o dată şi distrugea ora. Colegii şi profesorii erau siguri că va ajunge actor. Tatăl lui însă se împotrivea şi considera că actoria este o meserie neonorantă. A debutat la Cernăuţi, chiar dacă a dat de şapte ori la Teatru, până a fost admis. Era respins din start pentru defectul de vorbire pe care îl avea, defect ce avea să devină una dintre armele carierei sale.  

În 1933 a venit la Bucureşti, devenind actorul favorit al regizorului Sică Alexandrescu. Atunci avea să primească şi porecla Birlic, în urma interpretării unui personaj adaptat special pentru el.

Avea să joace în 25 de filme, un număr important pentru acea perioadă a cinematografiei româneşti, scrie antena3.ro.

Grigore Vasiliu Birlic s-a născut pe 24 ianuarie 1905, la Fălticeni. A decedat pe 14 februarie 1970. Este înmormântat Cimitirul Bellu din București.

 

 

Lasă un comentariu