Evenimentul zilei

Dum09222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură DOLIU în lumea muzicii POPULARE ROMÂNEȘTI. A MURIT CELEBRUL TARAGOTIST DUMITRU FĂRCAȘ. „A lăsat României ceva ce n-o să mai poată lăsa niciodată nimeni” / VIDEO

DOLIU în lumea muzicii POPULARE ROMÂNEȘTI. A MURIT CELEBRUL TARAGOTIST DUMITRU FĂRCAȘ. „A lăsat României ceva ce n-o să mai poată lăsa niciodată nimeni” / VIDEO

07 August 2018 - 

Celebrul taragotist Dumitru Fărcaş a murit, la vârsta de 80 de ani, în noaptea de luni spre marţi, într-un spital din Cluj-Napoca, în urma unui infarct.   

Media

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe  Dima”, în 1967.

La începutul carierei sale, în 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, fiind membru fondator. În  1960, s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia.

În anii 1977 şi 1999, maestrul a primit din partea Institutului - Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare.

În 2002, artistul a primit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

În 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

De asemenea, emisiunea "Tezaur Folcloric", difuzată de TVR, poartă un generic audio semnat, la taragot, de Dumitru Fărcaş.

De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de „cetăţean de onoare” al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

În luna mai, la a 80-a sa aniversare, Dumitru Fărcaş a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios“ în grad de cavaler.

Detaliile privind înmormântarea îndrăgitului instrumentist vor fi comunicate de familie.

Florin Piersic, despre moartea lui Dumitru Fărcaş: „Sunt înmărmurit. Mi-a murit un frate“

Florin Piersic, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Dumitru Fărcaş, a vorbit  despre relaţia lui cu celebrul taragotist şi despre ce a însemnat acesta pentru România. Piersic era vizibil emoţionat, tocmai întorcându-se de la spitalul din Cluj unde a decedat Dumitru Fărcaş.

„În clipa asta vin de la spitalul de unde ne-a părăsit. Era cel mai bun prieten al meu. Sunt înmărmurit, sunt înmărmurit, pentru că la orice mă aşteptam, dar nu la plecarea lui Mitru Fărcaş, mi-a fost şi îmi este ca un frate. Noi colaboram, mergeam împreună la spectacole, povesteam în maşină. Era atât de vesel şi atât de legat de mine încât nu exista un loc în care să mă duc şi să nu spună lumea: „Fărcaş a vorbit despre tine extraordinar şi a spus cât de mult te iubeşte”. „Eu nu-l iubesc, îl ador pe Fărcaş”, le spuneam eu”, a mărturisit celebrul actor.

Florin Piersic a spus că zilele trecute a vorbit cu Dumitru Fărcaş şi nu părea să aibă probleme grave de sănătate: „Eu ştiu că moartea lui a venit brusc, nu cunosc prea multe amănunte despre starea lui de sănătate, dar am vorbit cu el zilele trecute la telefon şi totul părea în regulă. Ştiu că a fost operat la un picior”.

„Am amintiri de ani şi ani petrecuţi împreună, nu mai spun de turneele noastre în America unde era primit extraordinar. Eram fericit că am şansa să fiu alături de el şi să mă bucur de acele momente. Aş putea scrie chiar o carte despre Mitru Fărcaş, am atâtea poveşti, atâtea întâmplări cu el. Sunt lovit în minte şi în suflet şi peste tot. Ştiu ce-i plăcea, ce-şi dorea, ştiu totul despre el. Nu am niciun fel de putere să mai vorbesc, nu-mi găsesc cuvintele”, a spus celebrul actor Florin Piersic.

„A lăsat ceva ce n-o să mai poată lăsa nimeni niciodată. A lăsat ceva din sufletul cântecului românesc adevărat, el fiind un maramureşean „înrăit” cu atâta dragoste de Maramureş, de locurile unde a trăit. Oriunde se ducea, el nu numai cânta, ci şi recita din versurile pe care le ştia despre locul naşterii lui. Era un patriot absolut, era un român adevărat cu litere groase. Vă rog să mă înţelegeţi că mai mult nu pot să spun. Mi-a murit un frate”, a încheiat Florin Piersic, cu vocea tremurândă gata a începe să plângă.

Lasă un comentariu