Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Au fost reluate lucrările de renovare și conservare la Cimitirul Polonez

Au fost reluate lucrările de renovare și conservare la Cimitirul Polonez

07 August 2018 - 

Lucrările de renovare și conservare a unor monumente ale reprezentanților poporului polonez înmormântați la Cimitirul Catolic (Polonez) din Chișinău a fost reluate luni, 6 august.

Anul acesta vor continua lucrările la Capela familiei Ohanovici și vor fi restaurate câteva pietre funerare, relatează IPN. Potrivit reprezentantului Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei, Michal Michalski, până acum, timp de trei ani, s-a reușit restaurarea a opt pietre funerare. Pentru anul acesta se planifică restaurarea pietrei funerare a reprezentantei comunității poloneze din familia Davidovici.

Cât privește Capela familiei Ohanovici, acesta este construită pe mormântul lui Iosif Katanovici Ohanovici mai bine de acum o sută de ani și este un monument unic în Republica Moldova. Capela este deja în proces de restaurare, iar anul trecut a fost instalat un acoperiș provizoriu pentru a evita ruinarea monumentului arhitectural. De asemenea, au fost efectuate expertize și proiectări pentru a crea pas cu pas un aspect nou al Capelei.

Conform datelor întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, în Cimitirul Catolic sunt peste trei mii de morminte, dintre care jumătate sunt ale polonezilor.

Lucrările complexe de conservare a monumentelor funerare din Cimitirul Catolic (Polonez) din str. Valea Trandafirilor se efectuează în cadrul Memorandumului între Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău privind cooperarea în domeniul conservării patrimoniului cultural polonez, semnat la 27 octombrie 2014.

Lasă un comentariu