Evenimentul zilei

Vi02222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură A fost semnat un Memorandum privind colectarea și utilizarea statisticilor de bibliotecă

A fost semnat un Memorandum privind colectarea și utilizarea statisticilor de bibliotecă

17 August 2018 - 

Biblioteca Națională și Programul Novateca/AO IREX Moldova au semnat, astăzi, un memorandum care prevede continuarea procesului de modernizare a bibliotecilor publice. Va fi dezvoltat un cadru național de evaluare a bibliotecilor pentru determinarea impactului serviciilor oferite societății, dar și asigurarea cu softuri licențiate a bibliotecilor publice teritoriale, transmite IPN.

Igor Șarov, secretar general de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a spus că acest document este important pentru breasla bibliotecară și prevede o investiție bună din punct de vedere tehnic inclusiv pentru Biblioteca Națională, care se dorește a fi un centru de formare a  bibliotecarilor din Republica Moldova.

Evan Tracz, directorul Programului Novateca, a menționat că scopul programului este de a susține bibliotecile publice din Moldova în crearea serviciilor pentru comunități, iar memorandumul este un component al acestui scop. 

„Considerăm că datele, colectarea lor, precum și evaluarea impactului sunt importante, deoarece nu este doar pentru a înțelege câți oamenii accesează anumite servicii, ci pentru a vedea care este impactul bibliotecilor, cum se reflectă asupra oamenilor, tendințele și dinamica în utilizarea serviciilor de către membrii comunității”, susține directorul Novateca.

O altă componentă importantă a memorandumului o constituie softurile de care pot beneficia bibliotecile. Biblioteca Națională devine coordonator național în obținerea softurilor licențiate pentru toate bibliotecile publice din Moldova, lucru care va duce și la economisirea a unor sume mari de bani.

Potrivit directoarei Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, obiectul acestui acord conține în sine împlinirea unui vis care deja are rezultate foarte bune în ceea ce ține de modernizarea bibliotecilor din Republica Moldova, prin implementarea noilor practici de evaluare și monitorizare a activității bibliotecilor publice.

Memorandumul este valabil pentru o perioadă de cinci ani.

 

Lasă un comentariu