Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Palatului Papal din Vatican Capela Sixtină

Palatului Papal din Vatican Capela Sixtină

23 August 2018 - 

Capela Sixtină se află în partea dreaptă a Catedralei Sfântul Petru şi a fost zidită ca loc de taină şi de reculegere, între anii 1472-1483, în vremea pontificatului Papei Sixt al IV-lea, de unde îi provine numele, şi pictată şi de către renumitul artist Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, în anul 1510.

Este de formă paralelipipedică, având o lungime de 41 de metri, o lăţime de 13,41 de metri şi o înălţime de aproape 21 de metri. Se spune ca acestea ar fi fost dimensiunile Templului zidit de Solomon, în perioada Vechiului Testament. Cel care a proiectat clădirea a fost Baccio Pontelli, un arhitect renumit al vremii, iar cel care a supravegheat ridicarea ei a fost Giovannino del Dolci.
 Prima slujbă a fost oficiată aici la 9 august 1483, cu această ocazie capela fiind închinată Înălţării cu trupul la cer a Fecioarei Maria, sărbătoare şi dogmă romano-catolică.
Cele mai deosebite două scene din picturile de pe pereţii capelei sunt lucrarea lui Perugino, în care "Hristos îi dă cheile lui Petru", şi lucrarea lui Botticelli, cu "Pedepsirea lui Core"; ambele înfăţişează pe fundal Arcul lui Constantin, primul mare împărat creştin, care ar fi dat temporar Papei puterea de conducere în Imperiul Roman de Apus.
În anul 1508, papa Iulius al II-lea îi va încredinţa lui Michelangelo pictarea tavanului capelei. Michelangelo a lucrat la pictarea tavanului Capelei Sixtine, acoperind mai bine de 500 de metri pătraţi, vreme de patru ani. Artistul a depus aproape zilnic un efort epuizant, lucrând fără ucenici. Pictarea tavanului capelei se va termina şi sfinţi în ziua de prăznuire a Tuturor Sfinţilor, la 1 noiembrie 1512.
În anul 1535, papa Paul al III-lea Farnese, uimit de lucrarea lui Michelangelo, hotărăşte pictarea peretelui de deasupra Altarului, lăsat iniţial liber. Michelangelo începe zugrăvirea scenei numită "Judecata de Apoi", la care va lucra asiduu vreme de şase ani, terminând-o în 1541.
Capela Sixtină a fost renovată în mai multe etape, între anii 1980-1999.

Lasă un comentariu