Evenimentul zilei

Dum06162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Sărbărtoare mare! Ce sfânt prăznuim

Sărbărtoare mare! Ce sfânt prăznuim

22 Septembrie 2018 - 

Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Foca și ale sale miniuni. Sfântul Mucenic Foca, prăznuit pe 22 septembrie încheie seria sărbătorilor religioase din calendarul creștin ortodox al lunii septembrie.


Sfântul Foca din tinereţe era plin de darul Duhului Sfânt, gonindu-i pe demoni din oameni şi tămăduind neputinţele. Fiind ales episcop în cetatea Sinopiei a întors mulţi oameni de la rătăcirea lor şi pe păgâni de la închinarea la idoli i-a adus la cunoştinţa Unuia Dumnezeu. Sfântul Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din orașul Sinope.

Despre el se spune că a fost hirotonit episcop în Sinope și că a întors mulți oameni de la rătăcirea lor și pe păgâni de la închinarea către idoli i-a adus la cunoștință unuia Dumnezeu.

Creștinii din România îl sărbătoresc pe Sf Foca și pe 23 iulie, odată cu Sfântul Ile, când se prăznuiește Aducerea Moaștrelor sale. În folclor, Sfântul Foca este văzut mai degrabă ca o creatură răzbunătoare decât ca pe un sfânt și se spune că el este cel care arde case, stogurile de paie, cerealele țăranilor, dar si chiar pe cei ce îndrãznesc sã lucreze de ziua lui.

Astfel, pentru generatiile mai vechi, dar si pentru tinerii proveniti mai ales din mediul rural, sãrbãtoarea Aducerea Moastelor Sf. Sfintit Mc. Foca face parte din categoria zilelor de peste an ce se bucurã de mare atenție și cinstire.

Tropar închinat Sfântului Foca

 De prunc te-ai arătat vas strălucit al Duhului, cel ce te-ai îmbogățit de la El cu darul minunilor, Focă întru tot sfințite, de când ai început a-I sluji Mântuitorului întru cuvioșie, și ai băut întru nevoință paharul Lui. O, pe ține te rugăm, mijlocește pentru sufletele noastre.

Condac închinat Sfântului Foca

Că pre un soare înțelegător al Bisericii de Dumnezeu luminat și purtător de lumina te-a pus pre ține Stăpânul cel prea înalt, mucenice, că să luminezi mulțimea credincioșilor. Că viețuirea și nevoințele tale le-a primit că un mir de bună mireasmă, Cel ce singur este milostiv.

Lasă un comentariu