Evenimentul zilei

Lun08192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est la Chişinău începe astăzi, la ora 19:00, la Cinematograful Odeon

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est la Chişinău începe astăzi, la ora 19:00, la Cinematograful Odeon

18 Octombrie 2018 - 

În premieră la Chişinău şi în deschiderea Anim’est Chişinău 2018, spectatorii vor putea viziona filmul „Cu drag, Van Gogh” (Loving Vincent), care prezintă viaţa şi moartea controversată a lui Vincent van Gogh printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el.Intriga prinde viaţă prin interviuri cu personaje apropiate de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente care au dus la moartea pictorului. La această producţie au lucrat 125 de artişti care au pictat manual fiecare dintre cele 65 de mii de cadre.

Un alt moment memorabil, dar şi unul dintre cele mai populare evenimente din cadrul festivalului este programul Creepy Animation Night (18+), care se va desfăşura în noaptea dintre zilele 20 şi 21 octombrie, cu începerea la ora 23:00, sâmbătă. A opta ediţie a Nopţii Animaţiilor Bizare prezintă un maraton de animaţii horror şi terifiante, cu cele mai noi titluri ale genului, într-un eveniment care provoacă simţurile şi imaginaţia.
Proiecţia va fi precedată de primul performance OrkiPP, un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu (aka Pisică Pătrată) alături de shoegazerii de la Orkid. Pornind de la senzaţii, idei şi imagini comune, Orkid & Pisica Pătrată vor improviza în sincron, timp de 40 de minute. Blues-ul post-traumatic al celor de la Orkid se va transforma într-un dîrge instrumental, cu drone şi texturi complexe de chitară, cu explozii instrumentale care duc înspre post-metal. Simbolurile animate care formează universul vizual al formaţiei vor fi backgroundul live-drawingului lui Alexandru, într-un concept care are la bază alternanţă dintre simetrie şi haos.
Pe lângă filme de animaţii, Anim’est la Chişinău 2018 a pregătit şi „Vizual BD Experimental” o expoziţie de bandă desenată experimentală semnată Marian Mirescu & Alexandru Ciubotariu, care va putea fi admirată pe tot parcursul festivalului în holul Cinematografului Odeon, gazda festivalului. Expoziţia invită pe toţi să se îndepărteze de zona pe care o ştim cu toţii, în care banda desenată este o modalitate de a spune o poveste şi ajungem undeva, unde elementele benzii desenate sunt folosite în alt scop decât acela de-a nara ceva. Planşe, bule de text, casete, o oarecare secvenţialitate şi totuşi parcă e altceva. Marian şi Alexandru sunt doi artişti, care au cochetat cu această formă de artă şi care, la un moment dat, au experimentat dincolo de graniţele benzii desenate.
Marian Mirescu, un cunoscut autor BD şi editor/promotor, a conceput şi a reunit aceste planşe în albumul Aberration, la începutul anilor ’90, „sub impresia puternică lăsată de revoluţie. Fără pre-concepţii, deodată! Fără scenariu, fără pre-meditări, din prima! Vis de schimbare, aberaţie de libertate!” – aşa cum scria în prefaţa albumului. Alexandru Ciubotariu a conceput aceste planşe în jurul anilor 2000, eliberat de preconcepţia că banda desenată este doar pentru copii. Multe au fost realizate chiar în cadrul academic, unde se putea experimenta atât stilistic, cât şi tehnic.
Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 18-21 octombrie 2018, la Cinematograful Odeon. Biletele pot fi achiziţionate pe site-ul www.iticket.md şi vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

Lasă un comentariu