Evenimentul zilei

Joi06202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură SĂRBĂTOARE MARE pentru credincioși! „Moşii de toamnă”

SĂRBĂTOARE MARE pentru credincioși! „Moşii de toamnă”

03 Noiembrie 2018 - 

Astăzi, 3 noiembrie este o zi extrem de importantă pentru credincioși. Este sărbătoarea celor trecuți în neființă. Ea se ține cu rugăciuni, atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai, cu parastase, obiceiuri și superstiții de care românii țin cont până pe 8 noiembrie când pică Sfinții Mihail și Gavril.

 

"Moşii de toamnă" sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie. Au loc slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări. Tradiţia spune că este bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să muncim.

Ce trebuie să faci de Sâmbăta Morților.
Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul vieţuirii pe pământ. Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecată Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferinţa, scrie crestinortodox.ro.
 Ne rugăm pentru cei morţi pentru că sufletul lor să ajungă la Judecată universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup. În ziua de Moşi se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Preotul scoate din prescura miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului.
 Ce trebuie să faci de Sâmbăta Morților. Totodată, creştinii aduc spre slujire şi daruri de mâncare, băutură şi chiar haine sau obiecte preferate de cei adormiţi, iar aceste jertfe aduse pentru a fi sfințite însoțesc rugăciunea rostită de preoții slujitori.

De ce facem pomenirea morţilor
Potrivit crestinortodox.ro, biserica îi numeşte pe cei trecuţi în nefiinţă 'adormiţi', termen care are înţelesul de stare din care te poţi trezi.
Conform Sfintei Scripturi, după moarte urmează judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul în care a trăit pe Pământ.
Creştinii ortodocşi se roagă pentru cei morţi pentru că au credinţă că prin rugăciune sufletul va ajunge la judecata universală într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup.
După Moşii de toamnă 2018, următoare sărbătoare de pomenire a morţilor este denumită Moşii de iarnă şi este prăznuită în sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.

Lasă un comentariu