Evenimentul zilei

Ma09172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Vasile cel Mare. Această zi încheie practic ciclul sărbătorilor de iarnă și semnifică începerea noului an, conform vechiului calendar. Tradiții și obiceiuri

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Vasile cel Mare. Această zi încheie practic ciclul sărbătorilor de iarnă și semnifică începerea noului an, conform vechiului calendar. Tradiții și obiceiuri Recomandat

14 Ianuarie 2019 - 

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare. Această zi încheie practic ciclul sărbătorilor de iarnă și semnifică începerea noului an, conform vechiului calendar. Și dacă ieri s-a umblat cu uratul, astăzi cetele de copii vor porni cu semănatul. De dimineață însă, creștinii merg la biserică, pentru a asculta Sfânta Liturghie.

În timpurile grele pentru biserică, Sfântul Vasile a fost un apărător înflăcărat al credinţei ortodoxe. Prin post şi rugăciune neîncetată, el a dobândit harul clarviziunii şi puterea de a face minuni şi de a vindeca miraculos bolnavii.

" Viaţa Sfântului Vasile cel Mare a fost una mai deosebită. Este deosebită prin rugăciunile mai bogate, un pic mai lungi, pline de duhovnicie. Ele sunt reflectarea experienței vieţii lui şi a dialogului lui cu Dumnezeu. La ce îi îndeamnă Sfântul Vasile cel Mare pe creştini? Bineînţeles, la cele bune! La bunătate, la smerenie, la compasiune", ne spune un preot.

De această zi sunt legate mai multe tradiţii şi obiceiuri populare.

După ce în ajunul Anului Nou pe stil vechi tinerii au mers cu "Pluguşorul", astăzi cetele umblă prin case cu "Sorcova" - un ram de pom fructifer împodobit. Gazdele sunt atinse cu acest ram şi li se urează de sănătate şi belşug.

Gospodarii mai sunt semănaţi cu boabe de grâu sau porumb, pentru ca Noul An să fie unul cât mai prosper.

Potrivit datelor întreprinderii de stat Registru, în Moldova, peste 55.000 de bărbaţi sunt botezaţi Vasile, iar alţi 10.000 poartă prenumele Vasili.

Iar în rândul doamnelor, cel mai popular nume este Vasilisa, pe care îl poartă peste 4.000 de femei, iar alte peste 500 se numesc Vasiliţa.

Lasă un comentariu