Evenimentul zilei

Vi07102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Panorama VIDEO// Astronomii au identificat una dintre cele mai mari explozii din Univers

VIDEO// Astronomii au identificat una dintre cele mai mari explozii din Univers

29 Februarie 2020 - 

Cercetătorii sunt de părere că au identificat cea mai mare explozie de după Big Bang.

Media

 

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Internaţional pentru Radioastronomie au anunţat că au observat cea mai mare explozie care a fost înregistrată de la Big Bang. Aceasta şi-a avut originea în gaura neagră din mijlocul constelaţiei Ophiuchus, aflată la 390 de milioane de ani-lumină faţă de Terra, notează Science Alert, citat de Descoperă.

„Am mai văzut explozii în centrele galaxiilor, dar aceasta este cu adevărat masivă”, explică Melanie Johnston-Hollitt, profesoară a Universităţii Curtin, Australia, colaboratorare a Centrului şi co-autoare a studiului în care este descrisă descoperirea.

Pentru a realiza această descoperire, oamenii de ştiinţă au folosit patru telescoape de pe întreg cuprinsul globului, printre care se numără Observatorul de raze X Chandra, operat de către NASA şi observatorul spaţial XMM-Newton, al Agenţiei Spaţiale Europene. Aceste instrumente ştiinţifice au surprins modul în care forţa exploziei a creat o gaură în norul de plasmă care înconjura gaura neagră.

Simona Giacintucci, cercetătoare a Naval Research Laboratory din Washington, Statele Unite ale Americii, explică faptul că gaura lăsată de respectiva explozie este îndeajuns de mare încât pot încăpea în respectivul spaţiu un obiect de 15 ori mai mare decât Calea Lactee.

 

Lasă un comentariu