Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu EXCLUSIV! Socialistul Corneliu Furculiță: „Acum, cu scandalul acesta, o să mă gândesc dacă voi dona sau nu vreo sumă pentru campania lui Dodon. Cred că mă voi abține să fac acest lucru”

EXCLUSIV! Socialistul Corneliu Furculiță: „Acum, cu scandalul acesta, o să mă gândesc dacă voi dona sau nu vreo sumă pentru campania lui Dodon. Cred că mă voi abține să fac acest lucru” Recomandat

21 Octombrie 2016 - 

Scandalul BahamasLeaks, în care principalii figuranți sunt cei din Partidul Socialist din R. Moldova, n-a trecut neobservat pe lângă ochii presei.

Jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat o investigație, în care demonstrau că fracțiunea lui Igor Dodon este finanțată de Rusia prin companii off-shore de pe alte continente. Evenimentul Zilei a discutat cu principalul nume – socialistul Corneliu Furculiță, cel care a contractat împrumutul de 30 milioane de lei de la o firmă off-shore din Bahamas.

Inițial, am încercat să aflăm părerea liderului partidului, Igor Dodon, care însă ne-a spus că săteanul lui și actualul patron al postului NTV Moldova este singurul în drept să ne răspundă la întrebări.

În EXCLUSIVITATE pentru Evenimentul Zilei, patronul NTV Moldova și al ziarului „Argumentî i faktî”, amicul bun și mâna dreaptă a lui Igor Dodon, ne-a declarat următoarele: „Într-adevăr, am luat un împrumut bancar de la firma „Westerby Limited” din Bahamas, pentru un an. Rata dobânzii este de 1, 7% anual. Banii i-am luat la începutul anului curent, în februarie, pentru o perioadă de un an. La anul urmează să-i restitui sau să prelungesc contractul. Dacă e posibil?Păi, se discută ca între oameni de afaceri și am putea negocia”.

Evenimentul Zilei: - Dar ați știut că este vorba de o firmă off-shore? Nu v-a pus în gardă?

Corneliu Furculiță: - Dacă nu greșesc, nu există astfel de noțiune în economie, ca firmă off-shore. E un termen utilizat de presă, dar nu e nimic ilegal în activitatea acestor instituții comerciale. Este vorba de zone cu anumite facilități fiscale și vă asigur că 90 la sută din banii mondiali sunt deținuți în astfel de companii.

Evenimentul Zilei: - Dar cum ați găsit-o? E vorba, totuși, de Bahamas, care nu e chiar peste deal…

Corneliu Furculiță: - Eu sunt antreprenor, am discutat cu colegi de breaslă, persoane pe care le cunosc și mi-au făcut legătura cu firma aceasta. Și eu am luat bani doar ca să pornesc postul NTV Moldova. Am investit eu tot ce aveam, dar mijloacele nu erau suficiente. Am înregistrat preventiv contractul de împrumut la Banca Națională, banii mi-au venit în cont și o parte am investit în echipamentul tehnic al televiziunii.

Evenimentul Zilei: - Dar cum au ajuns sumele respective la colegii Dvs., care figurează în lista publicată de RISE?

Corneliu Furculiță:- Mi-au mai rămas bani din împrumutul luat – 30 milioane lei – și s-au adresat colegii să-i ajut. Unul avea nevoie să își cumpere apartament, altul căuta bani pentru altceva. Și ținând cont de situația din sistemul nostru bancar și de faptul că sunt deputat într-un partid de opoziție, am preferat să dau banii cu împrumut, decât să-i depun la vreo bancă. Maxim Lebedinschi mi-a restituit deja suma (cca 188 mii lei a împrumutat acesta – n. red.). Ceilalți prieteni o vor face, că am încredere în ei.

Evenimentul Zilei: - De ce contractul prevede că orice litigiu va fi discutat doar la Moscova?

Corneliu Furculiță: - Dvs. ați văzut copia contractului? Cei de la RISE sigur că o au, am prezentat-o și la CNA. Personal, nu o am la mine, dar o au juriștii mei. Altceva însă mă deranjează: acestea sunt documente cu caracter personal. Cum a putut ajunge contractul, prezentat la CNA, pe mâinile jurnaliștilor? Presupun că nu l-au publicat pentru a nu fi acuzați, în procesul de judecată, pe care îl voi intenta, de imixtiune în datele cu caracter personal.

Evenimentul Zilei: - Cam câți bani din suma luată de Dvs. vor merge pentru sponsorizarea campaniei lui Igor Dodon? Și cât veți dona Dvs. și familia Dvs.?

Corneliu Furculiță: - Niciun ban. Și nu declar în numele celorlalți colegi, vorbesc doar de mine. Acum, cu scandalul acesta, o să mă gândesc dacă voi dona sau nu vreo sumă. Cred că mă voi abține să fac acest lucru.

Evenimentul Zilei: - Dar îi veți acorda lui Dodon timpi de antenă?

Corneliu Furculiță: - Vom plasa spoturi publicitare, așa cum prevede legea, pentru care el va plăti. Mai mult, CCA a publicat o listă cu 14 posturi TV, care vor fi monitorizate în mod special în campania electorală. NTV Moldova e unul dintre ele.

Evenimentul Zilei: - Peste câteva luni va trebui să restituiți împrumutul. Veți respecta clauzele stipulate în contract?

Corneliu Furculiță: - Mai este până atunci și vom vedea ce venituri voi acumula în acest an. Pentru că orice om de afaceri, când pornește un proiect, se gândește la câștig. Iar un post TV nu e organizație caritabilă. 

În Raportul prezentat de Igor Dodon la CEC, Corneliu Furculiță nu figurează în lista donatorilor pentru campania electorală a acestuia. El ne-a spus că ultima cotizație pentru PSRM a fost făcută în februarie a.c., însumă de 5.000 lei. „Acum nu am donat nimic și nici nu o voi face”, ne-a răspuns dl Furculiță.

Lasă un comentariu