Evenimentul zilei

Ma02192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu INTERVIU EXCLUSIV// Maia Sandu: „Susţinerea europenilor, și mai ales a cancelarului Merkel, contează mult pentru tot ceea ce-mi propun să fac în domeniul justiţiei și în lupta împotriva corupţiei”

INTERVIU EXCLUSIV// Maia Sandu: „Susţinerea europenilor, și mai ales a cancelarului Merkel, contează mult pentru tot ceea ce-mi propun să fac în domeniul justiţiei și în lupta împotriva corupţiei” Recomandat

27 Octombrie 2016 - 

Favorita forțelor de dreapta pentru a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, liderul PAS, Maia Sandu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, ediția de Republica Moldova, în care ne-a vorbit pe larg despre planurile sale politice, în cazul în care va ocupa funcția supremă. Totul va începe cu eradicarea corupției și crearea unui cadru instituțional cât mai propice pentru funcționarea instituțiilor statului. Totodată, Maia Sandu va milita pentru aprofundarea relațiilor cu Uniunea Europeană pentru expertiză și continuarea programelor de dezvoltare ce se află deja în derulare pe toate nivelurile. Interviul pe larg, în rândurile de mai jos:

După retragerea din cursa electorală a liderului PPDA Andrei Năstase, există o creștere palpabilă în ceea ce privește opțiunile de vot pentru Dvs.?

Gestul plin de curaj şi care arată că domnul Andrei Năstase pune mai presus interesele ţării decât interesele proprii sau de partid este unul inedit în politica moldovenească. Spre deosebire de alţii, care nu ies din cuvântul patronilor politici, el a arătat că este cu adevărat un om de cuvânt, unul care-şi respectă angajamentele. Nu a fost o decizie uşoară, dar a fost una care a pus interesul ţării peste cel personal. Toţi ne-am dorit ca acel candidat comun să apară mai devreme, dar decizia trebuia luată foarte chibzuit şi prin cântărirea atentă a şanselor celui rămas în cursă nu doar pentru ieşirea în turul II, dar pentru câştigarea alegerilor. Aşa s-a întâmplat că şansele mele au fost considerate ceva mai bune; cu atât mai mult este salutabil gestul lui Andrei.

Nu doar retragerea din cursă este importantă, dar şi participarea în continuare în campanie, deoarece este vorba despre efortul comun al celor trei partide. Din momentul luării deciziei, am mers zi de zi împreună prin satele şi oraşele ţării şi am putut observa imediat schimbarea atitudinii cetăţenilor. Oamenii salută cu mult entuziasm apariţia candidatului unic, creând un efect sinergetic care nu poate să nu fie observat şi care ne bucură. Acest lucru deranjează enorm guvernarea, stricându-le planurile, deoarece şansele lui Lupu de a trece în turul II devin minime. Evident, dacă nu vor frauda masiv alegerile. Dar în acest caz ei trebuie să-şi asume toate consecinţele, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional.

Principalul Dvs. mesaj este lupta anticorupție. Cum vedeți Dvs. reformarea întregului sistem? Spre exemplu, România a fost foarte ajutată în acest sens de Occident. Mizați și Dvs. pe o formulă similară și dacă da, ne-ați putea da și ceva amănunte pe acest subiect?

Ne-am centrat atenţia pe combaterea corupţiei, deoarece acesta este principalul flagel al societăţii noastre. Corupţia sufocă economia şi societatea în ansamblul ei! Din cauza corupţiei, Moldova este inundată de sărăcie, iar cetăţenii pleacă masiv din ţară, deoarece nu-şi văd viitorul la ei acasă. Reforma Justiţiei, în care s-au investit foarte mulţi bani de la donatorii externi, poate fi realizată doar prin aducerea unor oameni integri. Nu poţi schimba sistemul fără profesionişti oneşti, capabili să înţeleagă că justiţia trebuie să existe pentru beneficiul cetăţeanului şi nu pentru deservirea unor grupuri de interese, cum este acum. Aceşti oameni există, ei trebuie doar selectaţi cu grijă şi promovaţi în funcţii după principii meritocratice. Evident, piesa principală va fi Procurorul General. Iată de ce guvernarea actuală încearcă cu disperare, inclusiv pe calea fraudării concursului, să-şi impună candidatul lor. Promit că, în cazul în care voi deveni Președinte, voi promova în această funcţie o persoană integră, necompromisă şi profesionistă.

De asemenea, Preşedintele are în competenţa sa să numească judecătorii şi promit că voi promova în aceste funcţii doar specialişti pe principii riguros meritocratice. Cunoaştem cazul României, când startul schimbării a fost dat graţie voinţei politice şi rolului crucial jucat de preşedinte, dar se ştie că acest demers nu ar fi fost posibil fără implicarea aliaţilor strategici. Sperăm că acest scenariu va fi posibil şi peste Prut şi, în caz de câştig, promit să transform instituţia prezidenţială în promotorul schimbării. Contăm foarte mult pe aportul României şi al partenerilor de dezvoltare în acest proces şi nu ne îndoim că el va veni. Dacă în România DNA-ul a fost posibil, sperăm că şi la noi să prindă contur o instituţie similară, mai ales că majoritatea cetăţenilor conştientizează că principala problemă în ţară este corupţia. Şi la noi sprijinul extern ar trebui să fie dublat de voinţa unei noi clase politice, care va putea să se coaguleze după alegerile anticipate.

Ați fost de curând la summitul PPE de la Maastricht. Au văzut cu toții faptul că la nivel imagistic sunteți susținută de toți liderii europeni importanți de dreapta. Cât contează acest sprijin și cum credeți că se va materializa în ochii electoratului pro-european din R. Moldova?

Republica Moldova este țara din afara UE care primeşte cea mai multă asistență financiară şi tehnică, pentru elaborarea politicilor publice, din partea Uniunii Europene. Este important să menţinem o relaţie bună cu partenerii noştri europeni și să avem un dialog deschis cu ei pentru a continua să ne bucurăm de sprijinul lor. Susţinerea europenilor, și mai ales a cancelarului Merkel, contează mult pentru tot ceea ce-mi propun să fac în domeniul justiţiei și în lupta împotriva corupţiei. Totodată, sprijinul venit de la Bruxelles arată că ei au încredere doar într-un singur candidat care va putea să facă ordine în țară și să asigure că Moldova va rămâne pe drumul proeuropean. Sper că oamenii vor înțelege acest lucru, astfel încât să nu-și irosească votul pentru alţi candidaţi care nu au făcut altceva decât sa mimeze reforme și să-și fure propriii cetăţeni. Ştim cu toţii că Partidul Democrat, care a instaurat în țară o atmosferă de frică, este departe de a fi un partid pro-european.

Mai mulți oameni de cultură din R. Moldova, precum Vladimir Beșleagă sau maestrul Eugen Doga vă sprijină deschis în această campanie. Credeți că se vor mai alătura și alții acestui demers public foarte important în ochii alegătorilor?

Le mulţumim cu deosebită căldură tuturor oamenilor de vază, dar şi cetăţenilor obişnuiţi care îşi declară deschis sprijinul faţă de noi. În condiţiile în care 95% din populaţia ţării se teme să-şi declară deschis opţiunile lor politice, acest lucru constituie un adevărat act de curaj şi angajament civic. Cunoaştem că partidele de la guvernare pun presiune pe angajaţii instituţiilor statului şi pe agenţii economici să nu ne sprijine, dar solidarizarea a cât mai multor oameni pentru susţinerea unui preşedinte care se anunţă a fi agentul mult aşteptatei schimbări ni se par absolut necesară.

Ați făcut față cu brio dezbaterilor electorale la care ați mers. Cum a fost acest exercițiu pentru Dvs.? Totuși cum interpretați lipsa de multe ori de la dezbaterile cu Dvs. a lui Igor Dodon sau Marian Lupu, principalii contracandidați?

Nu pot să spun că sunt foarte mulţumită de modul în care au decurs dezbaterile, deoarece la noi schimbul de idei şi polemica sunt înlocuite de atacuri grosolane la persoană şi proliferarea minciunii prin intermediul diverşilor actori politici şi media isterizaţi. Am mai spus-o cu altă ocazie că lipsa concurenților electorali la dezbaterile publice directe nu este atât o laşitate, cât mai ales un act de lipsă de respect faţă de cetăţeni. Dar oamenii văd că această clasă politică a expirat şi că schimbarea ei cât mai grabnică este una imperioasă.

Există în sondaje mulți electori nehotărâți. O serie de analiști opinează că aceștia sunt chiar o masă electorală numeroasă ce ar putea înclina balanța în turul doi. Cum vă gândiți să-i mobilizați pentru a merge să-și exercite acest drept constituțional? Ce mesaj ați avea în primul rând pentru tineri?

Numărul ridicat de indecişi era determinat, în mare parte, de incertitudinea iscată în jurul candidatului unic al forţelor proeuropene şi anti-oligarhice. După stabilirea acestuia, sperăm ca numărul lor să fie mai mic. Cu toate acestea, credem că prioritățile noastre – combaterea corupţiei, eradicarea sărăciei, ameliorarea economiei, continuarea reformelor în învăţământ – ar trebui să mobileze electoratul care nu este mulţumit de starea lucrurilor. Noi înţelegem că nu poţi să faci primăvara cu o singură floare, dar credem că instituţia prezidenţială va putea uni în jurul său forţele sănătoase ale societăţii, pentru a începe însănătoşirea ţării. Vrem să dovedim că schimbarea se poate, vrem să redăm speranţa şi încrederea oamenilor. Împreună vom învinge!

A consemnat Mădălin Necșuțu

Notă: Preluarea materialul de pe site evzmd.md se realizează în limita a maximum de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, cei care preiau informația de pe site-ul nostru trebuie să citeze sursa și autorul ei, iar în cazul portalurilor online trebuie indicat și link-ul direct către sursă. 

 

 

Lasă un comentariu