Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Interviu în EXCLUSIVITATE cu un comandant de brigadă ASL. „Armata Siriană Liberă este poporul sirian, care luptă pentru revoluție”

Interviu în EXCLUSIVITATE cu un comandant de brigadă ASL. „Armata Siriană Liberă este poporul sirian, care luptă pentru revoluție”

10 Ianuarie 2017 - 

Obama i-a numit în zeflemea „fermieri și dentiști”. Trump, întrebat dacă va sprijini „facțiunile militare moderate” ale opoziției siriene, a spus: „Cine sunt acești oameni? Nu știm nimic despre ei”. În prezent, anumite grupuri sunt numite „facțiuni militare moderate”, iar denumirea de Armata Siriană Liberă nu mai e folosită. Dar Armata Siriană Liberă (ASL) încă există. Este armata formată din locuitorii orașelor și zonelor rurale, poate și „fermieri și dentiști”, dar nu în derâdere, care au pus mâna pe arme cu scopul inițial de a apăra poporul de armata și securitatea lui Bashar al-Assad.

Nu sunt „facțiuni”, nu sunt extremiști, nu sunt veniți din afara Siriei, nu reprezintă niciun risc pentru viitorul politic al Siriei. Scopul lor este să-și apere familiile, casele, satele, orașele, să apere revoluția poporului sirian împotriva clanului dictatorial Assad, pe care îl vrea înlăturat de la putere. Din această cauză, ei au stat ca un ghimpe în calea tuturor strategiilor desfășurate de marile puteri în zonă, sub „steagul” războiului împotriva teroriștilor.

Liderii ASL, vânați de extremiști

Armata Siriană Liberă este ținta tuturor: a armatei lui Bashar, formată din miliții străine șiite, ale ISIS, ale Jabhat al-Nusra, mai nou numită Fateh al-Sham, ale tuturor bandelor de mercenari care s-au dus în Siria ca să jefuiască, a rușilor, care nu au prăpădit un glonț pe extremiștii străini, ci doar pe luptătorii revoluționari. Liderii brigăzilor Armatei Siriene Libere sunt vânați și uciși prin toate metodele, răpiri, mașini-capcană, trăgători-fantomă. Se urmărește eliminarea singurei armate îndreptățite să lupte în Siria, împotriva regimului Assad. De aceea, în prezent nu este deloc ușor să reușești să stai față în față cu un comandant de brigadă ASL. Totuși, fiind aici, în zona fierbinte de la granița Turcia-Siria, am reușit să-i iau un interviu lui Abu Azab, comandantul Brigăzii 115 - Armata Siriană Liberă, care s-a aflat, în ultimele patru luni, împreună cu trupele turcești, în nordul orașului Alep.

A.M.: În contextul mult-vehiculatului război împotriva teroriștilor, cu cine s-au luptat rușii și milițiile lui Bashar în Alep?

Abu Azab: ISIS nu a fost în Alep, ca să subliniez de la început. Când bombardezi spitale, școli, piețe, în mod deliberat, se numește că te lupți „vitejește” cu civilii. Pentru Alep, brigăzile revoluționare au dat lupte grele, în special în jurul închisorii centrale, pentru a elibera prizonierii politici, activiștii, înainte de a fi uciși de regim. Au eliberat cea mai mare parte a orașului. În timp, multe grupuri de luptători s-au perindat prin Alep, dar tot rebelilor sirieni le-a revenit sarcina să se lupte și cu mercenarii extremiști, care sunt veniți din afară. În Siria, nimeni nu se luptă cu adevărat cu teroriștii, toți se luptă cu brigăzile Armatei Siriene Libere. Vor să anihileze total revoluția poporului sirian. Rusia și Iran au acum putere în Alep. Bashar e nimic! Nimeni nu ține cont de el. Nu controlează nimic. Dacă nu s-ar fi intervenit cu asemenea armate să fie ținut la putere, era dus de multă vreme, chiar și cu armele noastre insuficiente, pentru că noi luptăm pentru o cauză dreaptă, noi suntem poporul sirian și luptăm pentru revoluție, să scăpăm de acest clan tiran și să trăim în demnitate.

A.M.: Credeți că va da roade strategia de a înlocui populația sunnită, majoritară, neloială regimului, cu familiile luptătorilor din milițiile șiite, venite din afară?

Abu Azab: Noi vom învinge! Fără dubii. Nicio strategie de acest gen nu va rezista. Copiii noștri vor crește în patria lor, Siria. Toți mercenarii lui Assad, plătiți de Rusia și Iran, libanezi, iranieni, irakieni, afgani, ceceni și ce-or mai fi, nu vor trăi în casele noastre.

A.M.: Când aviația lui Bashar a atacat trupele turcești de lângă Alep, Brigada 115 era acolo? De ce nu a existat răspuns la acest atac? Lumea se aștepta ca Turcia să aibă o replică majoră.

Abu Azab: Brigada 115 era acolo. A existat răspuns imediat, cu artilerie, asupra unor baze militare ale regimului aflate în două sate șiite de lângă Alep. A fost un răspuns de același calibru.

A.M.: Pentru că a venit vorba de sate șiite, cine a incendiat autobuzele verzi ce trebuia să ia populația șiită din satele Kefraya și al-Fouaa, de lângă Idlib, și să o ducă în provincia Latakia, în Damasc?

Abu Azab: Jabhat al-Nusra. Dincolo, în Alep, extremiștii libanezi de la Hezbollah opriseră în jur de o mie de oameni, în autobuze, și începuseră să ucidă. Au suspendat evacuarea populației din Alep. Dincoace, Jabhat al-Nusra „răzbuna” ceea ce se întâmpla în Alep. De fapt, și unii, și ceilalți, urmăreau să stopeze evacuarea, să rămână motivul luptei împotriva „teroriștilor”. Exact ceea ce voia regimul Assad și Rusia.

A.M.: Care este obiectivul ASL în prezent?

Abu Azab: Obiectivul principal în momentul de față este Jabhat al-Nusra, Fateh al-Sham, cum își zice acum, care ne atacă brigăzile, ucide comandanții prin mașini-capcană, fură armele, caută prin toate mijloacele să anihileze ASL. Trebuie eliminat acest pericol, apoi vom continua lupta cu regimul Assad, căci nu există vreo posibilitate de reconciliere. ASL există și va exista până la căderea regimului, însă nu ne putem lupta cu toate armatele. Când toți ne atacă, ne retragem, apoi venim înapoi. Nu renunțăm.

A.M.: Cum au ajuns mercenarii ISIS și Jabhat al-Nusra să fie mai puternici decât voi?

Abu Azab: Brigăzile astea ale ISIS și Jabhat al-Nusra care au venit peste noi, peste brigăzile ASL, după ce eliberasem nordul Siriei de trupele regimului, au lucrat cu toate guvernele lumii, împotriva noastră. Au beneficiat de arme performante, de logistică, de bani, apoi ne-au atacat se ne elimine. Țintele principale ale acestui front jihadist au fost brigăzile ASL și liderii acestora. Iar ei niciodată n-au fost ținta lui Bashar, a rușilor și a milițiilor șiite. Deci, cine pentru cine lucrează? Ținta tuturor am fost noi, cei din ASL.

A.M.: Cine v-a ajutat și cine v-a trădat?

Abu Azab: De ajutat, numai Turcia ne-a ajutat cu adevărat, și din punct de vedere social, și militar. De trădat, ne-a trădat restul lumii, iar prin promisiuni mincinoase, ne-au și dezbinat. Toată lumea a fost grămadă pe Armata Siriană Liberă, să o anihileze.

A.M.: Nu credeți că Turcia ar fi putut face mai mult? Are armată puternică, a intrat în Siria, a avut întotdeauna o singură poziție, insistând pe înlăturarea regimului Assad. Dacă ar fi fost mai hotărâtă în acțiune...

Abu Azab: Nici chiar Turcia nu poate face mai mult. Am zis că Rusia și Iran au putere în Alep. Însă America are putere peste toți. Dacă ar fi vrut, se termina de multă vreme acest măcel, această catastrofă națională. Cu strategia adoptată, l-au făcut pe Bashar să creadă că e victorios. Peste ce? Peste o țară în ruină, goală de poporul ei. Ne vom întoarce și vom reconstrui, dar vom trăi în demnitate!
Mesaj de la ASL către Bashar al-Assad

„Cât timp toată lumea stă în spatele lui Bashar, acesta nu poate fi ucis. Când nu vor mai avea nevoie de el, îl vor ucide. Dacă nu-l vor ucide ei, îl vom ucide noi. Dacă nici noi nu reușim, îl vor ucide fiii noștri. Iar dacă nici ei nu vor reuși, îl va ucide copacul! Un copac, ca să crească, are nevoie să fie udat cu apă. În Siria, copacul a fost udat cu sângele nostru. De aceea, copacul îl va ucide.”

Lasă un comentariu