Evenimentul zilei

Ma02192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Nicolae Andronic, fost ministru al Republicii Moldova: ”Soarta Basarabiei nu o decide Trump sau Dodon”

Nicolae Andronic, fost ministru al Republicii Moldova: ”Soarta Basarabiei nu o decide Trump sau Dodon”

18 Ianuarie 2017 - 

Într-un interviul acordat jurnalistului Ciprian Traian Sturzu (Mesagerul de Neamț),  înainte de sărbătoriile din România, Nicolae Andronic vorbește despre soarta Moldovei, despre Guvernul Sturza, despre Vlad Filat și încetinirea parcursului european.

Nicolae Andronic a fost și este unul dintre cei mai importanți și influenți oameni politici din Republica Moldova. Fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1998), vicepreședinte al Parlamentului în 1994, viceprim-ministru în guvernul Ion Ciubuc, în 1998, prim-viceprim-ministru în guvernul Sturza (1999-2000). Între timp devenit senator al României.

– Cum comentați rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova?
Dacă e să judecăm la rece, pot spune următoarele: cetățenii au mizat foarte mult pe forțele democratice de la Chișinău, care au venit la putere debarcând guvernarea comunistă în 2009. Principalele promisiuni făcute de politicienii pro-occidentali au fost lupta împotriva corupției, reformarea și funcționarea unei justiții independente și apropierea Moldovei de UE. Aceste promisiuni necesitau un comportament adecvat și o mare responsabilitate. Doar că, după câțiva ani de guvernare AIE, puterea a dat dovadă de multă aroganță față de populație, pe fundalul cunoscutei devalizări a mai multor bănci din care a dispărut un miliard de dolari. Sistemul judiciar a fost supus controlului politic. Toate acestea au permis opoziției de stânga să câștige simpatia multor persoane care niciodată nu ar fi votat politicieni cu viziuni pro-Rusia. Or, diferența mare dintre partidele de stânga de pe o parte și alta a Prutului este că cei de la Chișinău au promis o viață mai bună în cadrul Uniunii Euroasiatice și mulți alegători au crezut în aceste gogoașe. Și o altă greșeală a fost făcută de opoziția extraparlamentară pro-UE, Platforma DA și PAS, care l-a invitat la acțiunile de protest pe liderul socialiștilor, Igor Dodon. Lucru care, în viziunea populației, dornice de a debarca actuala guvernare, l-a avantajat pe câștigătorul în alegerile prezidențiale. Victoria lui Dodon nu înseamnă neapărat că toți cei care l-au votat își văd viitorul împreună cu Rusia. Mai degrabă, a fost un vot de blam dat actualilor guvernanți. Tot aici se adaugă și greșelile de ordin tactic, făcute în campania electorală de lidera PAS, Maia Sandu. Ceea ce liniștește opinia publică este faptul că, în Constituție, atribuțiile șefului statului sunt limitate, simbolice, și viitorul președinte nu va putea influența mult situația social-politică și geopolitică a țării.

–  Ați făcut parte din Guvernul Sturza. Cum l-ați descrie pe premierul Sturza?
    În 1998, a fost învestit Cabinetul de Miniștri al ADR, condus de Ion Sturza. Acel Guvern a avut succese remarcabile datorită membrilor săi care au fost personalități și profesioniști. Fiecare dintre noi am avut o autonomie destul de mare în îndeplinirea programului guvernamental. Anume în acea perioadă, fiind responsabil de reforma judiciară și de drept, am încercat să consolidăm statul de drept. Am fost și președintele comisiei care a implementat reforma teritorial-administrativă. Pe atunci au fost create județele, în încercarea de a trece la o veritabilă descentralizare a puterii. Dl. Ion Sturza a avut discernământ să nu pună bețe în roate.
CITEȘTE MAI DEPARTE AICI

Lasă un comentariu