Evenimentul zilei

Joi05232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu EXCLUSIV! Roman Talmaci, președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești: „Mulți debitori recurg la urmărirea penală ca și instrument de presiune sau răzbunare contra executorului judecătoresc”

EXCLUSIV! Roman Talmaci, președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești: „Mulți debitori recurg la urmărirea penală ca și instrument de presiune sau răzbunare contra executorului judecătoresc” Recomandat

17 Februarie 2017 - 

Citiți în interviul cu Roman Talmaci, președintele UNEJ, acordat în EXCLUSIVITATE pentru Evenimentul Zilei, despre datoriile, care trebuie plătite, despre metodele de lucru ale EJ, despre executorii judecătorești cu dosar penal, despre cât de profitablă este această profesie, despre dosarul SRL „Caravita” și despre averea lor, care rămâne o taină. 

 

Evenimentul Zilei: - De ce toată lumea e supărată pe executoriii judecătorești?

Roman Talmaci: - De fapt, sunt supărați cei, cărora executorii judecătorești le creează incomodități. Și este vorba de cei care au datorii. Datoriile trebuie plătite. Noi încercăm, de șase ani încoace, de când sistemul a fost reformat și trecut la privat, să spulberăm acel stereotip, care vine din spațiul sovietic, precum că datoriile le achită doar lașii. Încercăm să demonstrăm că toți datornicii sunt obligați să le achite, fie stabilite prin hotărârea judecății, fie chiar pe cale extrajudiciară. Până la adresarea în instanța, executorul se poate informa și preîntâmpina anumiți debitori ca să-și onoreze obligațiunile. Și asta pentru că omul care nu are datorii, este un om liber. Noi îi ajutăm pe oameni să se simtă liberi. 

EvZ: - Sunt mulți datornici în R. Moldova? Cam cât la sută din populație din populație datorează cuiva ceva?

Roman Talmaci: - În primele șase luni ale lui 2016, pe masă la colegii mei se aflau 275. 000 dosare, 59.702 fiind parvenite.  

EvZ: - Dvs. personal câte dosare aveți la activ?

Roman Talmaci: - În jur la 800. Dar în RM sunt 170 executori care, la moment, activează. Sunt licențiați 191. În șase ani de executori privați, au plecat din profesie mai bine de 16 colegi, fie în urma unei demisii onorabile, fie a unei sancțiuni disciplinare. 

EvZ: - Am auzit că, în ultimul timp, aveți colegi ajunși și după gratii. Care sunt motivele?

Roman Talmaci: - Cred că pun în capul mesei banul, și nu interesul public. Un EJ trebuie, în primul rând, să vadă în fața lui dosarul, interesele creditorului în raport cu cele ale debitorului, să restabilească acea ordine de drept, fixată de hotărârea judecății. Și abia în ultimul rând este banul și onorariul său, care nu este atât de mare. Unii însă văd profesia ca și profit. Comit o greșeală, pentru că, mizând doar pe bani, faci o investiție pe termen scurt. Pe termen lung, au de câștigat cei care tind să respecte normele de drept și reabilitarea drepturilor persoanelor vătămate. 

EvZ: - Și în acest context, sunt executori judecătorești milionari în lei?

Roman Talmaci: - Eu cred că în RM toți sunt milionari. Dar a avea bani nu înseamnă câți bani ai în buzunar. A avea bani nu înseamnă cât câștigi, ci cum îi cheltuiești. 

EvZ: - Dar pentru că există și stagiari, asta ar însemna că profesia respectivă le face cu ochiul. Nu este cea mai prost plătită din RM...

Roman Talmaci: - Am reușit, în ultimii șase ani, să ridicăm prestigiul profesiei, și nu din considerentul că este profitabilă. Pentru că și alte profesii sunt profitabile. Prestigiul a crescut și grație culturii juridice, pe care o au EJ la moment. 

EvZ: - Vechii executori, care au trecut la privat, au fost instruiți?

Roman Talmaci: - Anterior, pentru a deține funcția de EJ, nu era obligatoriu să ai studii superioare. Acum însă, odată cu reformele, acest lucru este obligatoriu. Ei trebuie să treacă un curs de instruire continuă, și o fac din banii proprii. În plus, conform modificărilor legii, pot fi impuse cursuri de instruire și ca măsură de remediere a deficiențelor în activitate, depistate în urma procedurilor disciplinare. În cazul dat, vorbim de sancțiunea amenzii plus aceste cursuri. Este vorba de o inovație și credem că propunerea respectivă, acceptată și de MJ, va da roade. În scurt timp, Ministerul Justiției  va adopta Regulamentul de activitate a Colegiului Disciplinar și acest Colegiu își va începe activitatea. EJ au posibilitatea să cumuleze și alte activități. Ei pot fi și mediatori și arbitri, respectiv,  ei  merg la cursuri de profil, pentru a obține certificat de mediator, mai ales că, de șase ani încoace, procedura de executare, ca o fază obligatorie, prevede și concilierea între părți. 

 

Peste 140 de mii din dosare le reprezintă încasările în folosul statului

 

EvZ: - Care sunt cele mai frecvente dosare?

Roman Talmaci: - Încasările în folosul statului. Mai bine de 65% din volumul total de lucru sunt încasările în folosul statului, dispuse de către instanța de judecată, poliția de patrulare, pompieri, preturile de sector etc. Există 17 agenți constatatori, care emit decizii contravenționale și le expediază la EJ. 

EvZ.: Există și un termen de prescripție în cazul amenzilor respective?

Roman Talmaci: - Desigur. Din 16 martie curent, termenul de prezentare a dosarului contravențional spre executare este de un an din data aplicării, iar din momentul în care dosarul ajunge pe masa EJ, nu va exista un termen-limită. 

EvZ: - Aveți anumite metode de operare, cu care convingeți datornicii să-și respecte obligațiunile?

Roman Talmaci: - Eu pledez pentru un dialog, chiar și repetat. Executorul judecătoresc are la îndemînă  legislația – arma, prin care convinge debitorul sau părțile de a proceda într-un mod sau altul pentru aplanarea conflictului de lungă durată. Fiecare dintre noi are propriul stil de lucru, care ține și de personalitatea sa,  și de experiența care a avut-o.

EvZ: - Obligă cumva legea ca executorul judecătoresc să treacă și un control la psihiatru?

Roman Talmaci: - E obligatoriu. În momentul accederii în profesie, EJ, în mod obligatoriu, prezintă certificat că nu se află la evidența psihiatrului sau a narcologului. 

 

“Nicolae Pașa nu e singurul cu dosar penal”

 

EvZ: - Vreau să discut despre un coleg de-al Dvs., Nicolae Pașa, care vă este și fin de cununie. Știu că are un dosar penal, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Prima instanță l-a condamnat la șase ani cu executare, acum dosarul e la Curtea de Apel. Întrebarea este: cum poate un executor să-și exercite profesia, în momentul în care are un dosar penal aflat pe rol?

Roman Talmaci: -  S-ar putea să fiți surprinsă, dar, dosarele pornite în privința executorilor judecătorești sunt o practică relativ frecventă. Colegii români afirmă chiar, mai în glumă, mai în serios, că nu are dosar penal pornit doar executorul judecătoresc care nu lucrează. Faptul că în privința lui Nicolae Pașa este pornită urmărirea penală  nu înseamnă automat că el este un executor rău. E destul de energic și o fire mai impulsivă.. 

Oricum,  prezumția nevinovăției este valabilă și în cazul executorilor judecătorești, nu? Sentința nu este definitivă și  irevocabilă. În cazul dat, executorul judecătoresc executa o hotrărîre a instanței de asigurare a acțiunii, debitorul nu a participat la acțiunea de sechestru, iar disensiunile  de mai târziu referitoare la valoarea bunurilor  trebuiau rezolvate pe cale civilă. Din păcate însă, mulți debitori recurg la urmărirea penală  ca și instrument de presiune sau răzbunare contra executorului judecătoresc. 

Nu este singurul executor cercetat penal. Dar atâta timp, cât organul de urmărire penală nu solicită suspendarea persoanei din funcție, ea are dreptul să activeze. Paradoxul  este că avem persoane care, condamnate fiind, prin sentințe definitive, continuă să activeze în funcții publice….  

Un alt aspect, care generează plângeri împotriva colegilor mei, e că aceștia își fac meseria, inclusiv deranjând debitorul. Dacă ai ajuns să fii datornic într-un  dosar, aflat pe masa EJ, fii pregătit că vei fi deranjat zi și noapte. Aceasta presupune că vei fi scos din zona de confort, îți va fi afectat și spațiul, pentru că executorul e obligat să procedeze astfel, deoarece  în spatele fiecărei hotărâri judecătorești se află o parte vătămată. Un creditor, care a fost înșelat, care așteaptă despăgubire, care așteaptă poate pensie alimentară. 

EvZ: - Au crescut sau nu dosarele privind achitarea pensiei alimentare? Se adresează mamele în instanțe? Au prins la curaj femeile noastre?

Roman Talmaci: - 34. 000 dosare pe rol în jumătate de an. Și acestea sunt lucrate vreme de 18 ani. Putem spune că acestea sunt dosare bănoase? Nu. 

EvZ: - Ce venit aduc EJ profit în bugetul statului?

Roman Talmaci: - 18% din venit merge în bugetul statului, plus 3% la Uniune. Să nu uităm că executorii judecătorești creează locuri de muncă, salarizează angajați, plătesc contribuții la fondurile de asigurare socială și medicală,  închiriază încăperi și utilaje, iar 10% din suma plătită pentru chirie  se duce  tot în bugetul statului.

 

Nu consider că mașina este o prioritate

 

EvZ: - Sunteți salarizat de UNEJ? Care este de?

Roman Talmaci: - Nu sunt salarizat al Uniunii. Mă întrețin din alte activități.

EvZ: - Deci, declarațiile Dvs. de avere rămân o taină. Dar cu ce mașină circulați?

Roman Talmaci: - Dacia. Costă cam 6 mii de euro. Nu consider că mașina este o prioritate. Dacă vă interesează, am avut și mașini mai scumpe. Eu pun accent pe alte valori.

EvZ: - Sunteți modest sau așa vreți să păreți?

Roman Talmaci: - Am spus că prefer alte valori și cred că banii trebuie gestionați altfel. 

EvZ: - Am putea vorbi și despre acțiuni filantropice?

Roman Talmaci: - Da, nu ne sunt străine - și la nivel de Uniune, și la nivel personal.

EvZ: - Care este cel mai bănos dosar din colecția Dvs.?

Roman Talmaci: - E sistat, e suspendată executarea din cauza insolvenței debitorului. Este vorba despre dosarul SRL Caravita. Am încercat să încasăm în folosul Băncii de Economii ceva din miliardul furat, și am reușit să restituim peste un milion de lei, după care a început procedura de lichidare a agentului economic respectiv. Și, ca să anticipez următoarea întrebare - aș fi obținut pe acest caz un onorariu de maxim 246 mii lei, pentru că în cazul executorilor, onorariul este plafonat. 

EvZ: - Cum sunt distribuite dosarele?

Roman Talmaci: - Creditorul este liber să aleagă executorul în care are încredere. 

EvZ: - Nu sunteți protejat de nimeni? De niciun partid politic?

Roman Talmaci: - Eu am fost ales la această funție de către EJ, prin vot direct. Respectiv, apar ca și exponent al acestora - și așa înțeleg să îmi exercit mandatul – promovând interesul public de a avea un sistem de executare credibil și prosper. Nu pledez ca EJ să facă politică. În schimb insist, de fiecare dată, că executorii să își facă meseria demn și corect. Aceasta este unica politică pe care o promovez și o voi promova atât, cât durează mandatul meu. Noi suntem în serviciul interesului public, nu al celui politic. Da, se întâmplă uneori ca activitatea de executare să se intersecteze cu anumite interese politice, dar prioritate are legea. Da, uneori interesele politice fac dificilă  realizarea și promovarea anumitor idei, inclusiv în sistemul din care fac parte. Dar, până la urmă, aceasta nu face decît să ne călească și să consolideze profesia….

 

 Vă mulțumim. 

 

 

Lasă un comentariu