Evenimentul zilei

Lun07132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Doctorul Iurie Cușnir: „Bolile de astăzi sunt, în general, produse și întreținute nu de agenți patogeni, ci de stilul de viață nesănătos”

Doctorul Iurie Cușnir: „Bolile de astăzi sunt, în general, produse și întreținute nu de agenți patogeni, ci de stilul de viață nesănătos”

31 August 2017 - 

Pe an ce trece, tot mai mulți oameni analizează și își pun întrebări referitor la sănătatea lor. Alimentația nesănătoasă, munca stresantă și grijile cotidiene cauzează tot mai multe boli diverse, care reduc speranța de viață, calitatea traiului. În disperare de cauză, cetățenii caută remediul pentru starea lor de sănătate trupească și sufletească precară, vor să trăiască fericiți și să se poată bucura de bunurile vieții. Există în Republica Moldova un sanatoriu unde pacienții nu sunt doar tratați, ci sunt învățați cum să-și schimbe stilul de viață astfel ca să trăiască mult și bine, fără probleme de sănătate. I-am pus câteva întrebări doctorului Iurie Cușnir de la acest Centru de sănătate și medicină preventivă. 

-Dle Iurie Cușnir, am stat de vorbă cu mai multe persoane care au fost la centrul unde sunteți angajat. Acestea mi-au spus că viața lor s-a schimbat în bine, starea de sănătate li s-a ameliorat considerabil, unele scăpând chiar de dependența de medicamente. Care e secretul tratamentului?

-Tratamentul la centru se bazează pe cei „8 doctori”: nutriție, exercițiu fizic, apă, soare, temperanță, aer, odihnă și încredere în Dumnezeu. Mulți nu cunosc faptul că peste 85% din boli omul le introduce în corpul său prin gură. Hrana ideală este cea total vegetală, care nu are sânge, grăsimi saturate, colesterol, hormoni, antibiotice, anabolice. Consumați din belșug legume, fructe, cereale, leguminoase. Bolile de astăzi sunt, în general, produse și întreținute nu de agenți patogeni, ci de stilul de viață nesănătos. Cele mai răspândite boli sunt, în prezent, cele cardiovasculare, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea. La apariția acestora contribuie mâncarea în exces, modul de viață sedentar și stresul. Sunt factori de risc care pot fi eliminați dacă omul conștientizează pericolele și-și schimbă stilul de viață. Sedentarismul este, de exemplu, o cauză serioasă a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Referindu-mă la apă și soare, vă mai spun că toate procesele organismului nostru au loc în prezența apei, iar insuficiența soarelui duce la rahitism la copii și la osteoporoză la adulți. În plus, pentru a fi sănătos, aerul pe care îl respiri trebuie să fie cât mai curat și proaspăt.

-Una dintre maladiile cele mai frecvente este diabetul zaharat, tot mai mulți ajungând să fie dependenți de insulină…

-Într-adevăr, diabetul este o maladie tot mai des întâlnită. Se pot obține rezultate bune dacă persoana conștientizează și duce un mod de viață sănătos. La una dintre persoanele dependente de insulină, care s-a tratat la centru, glicemia era într-o zi de 12. În mod normal, trebuia să-și mărească doza de insulină. Eu însă i-am recomandat să facă mișcare și să măsoare glicemia după asta. A rămas uimită când a văzut că i-a scăzut la 8 doar datorită exercițiului fizic. Medicina clasică are azi mai multe oferte. Una din acestea este transplantul de pancreas, care este foarte dificil, fiindcă pancreasul este un organ foarte sensibil și capricios. Altă metodă propusă de medicina clasică este insulină administrată pe parcursul întregii vieți. Dar atunci când faci exerciții, celulele iau zahărul din sânge fără insulină. Mișcarea este „mama sănătății”, dacă ne putem exprima astfel.

-E important de conștientizat faptul că nu se întâmplă minuni de la sine și că omul trebuie să ducă un mod de viață sănătos… 

-Neapărat. Unii, când revin acasă, încearcă să treacă peste sfaturile pe care le primesc aici. Problemele de sănătate de care credeau că au scăpat revin dacă neglijează sfaturile medicului. Până când omul nu face schimbări radicale în bine în viața lui, totul rămâne ca și mai înainte. Unii se întreabă mirați dacă toată viața trebuie să consume produse vegetale, să facă exerciții fizice, să consume apă suficientă etc. Fiecare pacient este informat. Este ajutat să conștientizeze că, după cum spunea Hipocrat, „alimentul tău să fie medicamentul tău și medicamentul tău, alimentul tău”. 

-Oamenii, după ce vin aici, renunță la medicamente? Oare e posibil așa ceva?

-Modul de viață sănătos poate ajuta ca boala să regreseze și în acest caz trebuie scăzut doza de medicament până la renunțare totală. Există însă și situații când maladia a avansat foarte mult. Pe acești oameni modul de viață sănătos îi ajută mult, dar trebuie să continue tratamentul medicamentos. Majoritatea pacienților scapă de medicamente dacă țin cont de tot ce au învățat la Centru. Scopul nostru nu este doar de a trata, ci și a-l învăța pe om cum să trăiască sănătos. 

 

Lasă un comentariu