Evenimentul zilei

Joi08132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Primul interviu dat de Andrei Năstase jurnalistului român Ciprian Traian STURZU, de la Mesagerul de Neamț, după invalidarea alegerilor. „Este o lovitură de stat de tip mafiot”

Primul interviu dat de Andrei Năstase jurnalistului român Ciprian Traian STURZU, de la Mesagerul de Neamț, după invalidarea alegerilor. „Este o lovitură de stat de tip mafiot”

29 Iunie 2018 - 

Andrei Năstase, primarul ales, dar nevalidat,  a acordat un interviu, în exclusivitate Mesagerului de Neamț, în care afirmă că ceea ce s-a întâmplat „este o lovitură de stat de tip mafiot” unde a fost „o invenție nesimțită a justiției docile a lui Plahotniuc” ce „va avea soarta lui Ceauşescu”.


– Cine credeti că stă în spatele acțiunii de invalidare a alegerilor?

În spatele acestei fărădelegi stă, exclusiv, Plahotniuc. Este o decizie de uzurpare directă a puterii de stat. Pentru acest individ, victoria unui candidat al forțelor democratice, antioligarhice și pro-europene, la alegeri, înseamnă începutul sfârșitului politic al acestui regim. Anume din acest considerent, Plahotniuc, oligarhul de sorginte comunistă și mafiotă, coordonatorul guvernarii hibrid PD-PSRM, a decis să recurgă la dictatură și la anularea abuzivă a votului cetățenilor. Decizia ilegală, comandată politic, care reprezintă, de fapt, o crimă împotriva poporului Republicii Moldova, va arunca țara noastră în haos și într-o izolare internațională fără precedent. Totuși, în acest moment, totul depinde doar de noi, de cetățenii Republicii Moldova.
Este o invenție nesimțită a justiției docile a lui Plahotniuc! Așa zisa motivare a Judecătoriei Centru și a Curții de Apel vor rămâne în istoria Republicii Moldova ca o pagină rușinoasă în lista lungă a abuzurilor comise de justiția lui Plahotniuc împotriva propriului popor. Toată campania electorală pe care am desfășurat-o s-a înscris întocmai în limitele admisibile ale legislației electorale. Acest lucru este confirmat și de experții independenți din societatea civilă, de autoritățile electorale și de observatorii internaționali. Iar ceea ce au scris, în hotărârile instanțelor, juriștii incompetenți și ilari de la sediul partidului lui Plahotniuc îi descalifică, pur și simplu. Trebuie să ai probleme grave de discernământ să scrii într-o decizie de judecată că a chema oamenii la vot fără a le indica pentru cine să voteze e agitație electorală! Poate nu este etic, dar indivizii aceștia trebuie să meargă urgent la un psihiatru!

* ”Este o lovitură de stat de tip mafiot”

– Pe timpul campaniei, vi s-a sugerat să renunțați la candidatură?

În timpul campaniei electorale, am fost supus unui linșaj mediatic fără precedent, atât din partea lui Plahotniuc, cât și a presei socialiste. Au fost atacuri mediatice concertate, venite de la pupitrul de comandă a echipei de PR a lui Plahotniuc. Regimul era convins că ne poate opri prin manipularea și intoxicarea din campania electorală. În momentul în care, însă, s-au văzut rezultatele din primul și al doilea tur, Plahotniuc a decis să recurgă la uzurparea puterii în stat. Calificăm aceste acțiuni ca o adevărată lovitură de stat de tip mafiot, îndreptată împotriva cetățenilor.


– Ați primit sprijin din România în perioada campaniei?
În toată activitatea mea civică și politică, am beneficiat de expertiză românească foarte valoroasă în materie de management urban. Am efectuat vizite în mari orașe din România, în care am analizat factorii care au contribuit la dezvoltarea performantă a acelor orașe. De asemenea, am discutat cu experți din diferite sectoare, în materie de administrare urbană. Comunicarea noastră s-a desfășurat atât cu reprezentanții mediului academic, societății civile din România, cât și din alte state europene. Din toate punctele de vedere, legislația națională a fost respectată, fapt recunoscut deja de justiția moldovenească, prin hotărâre definitivă și irevocabilă.

– Ce va urma, la ce vă așteptați?
Sunt convins că Plahotniuc vrea să folosească această situație pentru a instaura o dictatură feroce de tip mafiot. Există doi factori care îl pot împiedica să reușească în acest demers dement. Primul factor este rezistența internă a cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv cu ajutorul confraților noștri din Diaspora. Iar al doilea factor este presiunea partenerilor externi, atât din partea statelor membre a Uniunii Europene și instituțiilor europene, cât și din partea partenerilor americani.

* ”Plahotniuc va avea soarta lui Ceauşescu”

– Există, în acest moment, riscul izbucnirii unui conflict în Republica Moldova, făcând abstracție de Transnistria?
Deși Plahotniuc este în stare de orice pentru a se menține la putere, sper că cel puțin partenerii externi nu-i vor permite să recurgă la violență. Iar dacă va îndrăzni să aplice forța împotriva oamenilor, atunci cu siguranță va avea soarta lui Ceaușescu și a altor dictatori sângeroși.


– De ce credeți că pentru Republica Moldova este bună calea pro-europeană?

Pentru că e vorba de valori. Pentru că e vorba de civilizație. Pentru că această cale este spre legalitate, prosperitate, bunăstare. Considerăm că integrarea europeană reprezintă unul din cele mai eficiente mesanisme ale democratizării și modernizării Republicii Moldova. Pornind de la acest deziderat, considerăm că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană trebuie să se dezvolte la un nivel mult mai avansat. Uniunea Europeană reprezintă, pentru mișcarea noastră politică, nu doar un spațiu al prosperității, al liberei circulații, al progresului, ci, în primul rând, un spațiu comun al valorilor. Din acest motiv, considerăm criteriile de la Copenhaga, privind aderarea la UE, fundamente care ghidează demersul nostru politic. Aici ne referim, în primul rând, la existența unor instituţii stabile, care ar fi garant al democraţiei, supremaţiei legii, drepturilor omului şi protecţiei minorităţilor.


* ”Mă aştept chiar să-mi fie pusă viaţa în pericol”

– Vă temeți pentru viaţa dumneavoastră?


CITIȚI TOT INTERVIUL AICI

Lasă un comentariu