Evenimentul zilei

Joi08132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu INTERVIU// Maia Sandu: „Cea mai mare îngrijorare a noastră este că această situație se va repeta și la parlamentare”

INTERVIU// Maia Sandu: „Cea mai mare îngrijorare a noastră este că această situație se va repeta și la parlamentare” Recomandat

13 Iulie 2018 - 

Lidera PAS Maia Sandu ne-a oferit un interviu în care am discutat de serie largă de probleme din Republica Moldova, de la recenta decizie de anulare a rezultatelor scrutinului pentru Primria Chișinăului, până la perspectiva alegerilor parlamentare ce ar trebui să se desfășoare în această toamnă.

Totodată, dânsa ne-a vorbit pe larg despre ce înseamnă Mișcarea de Rezistență – ACUM și despre planurile sale politice de viitor. Vă oferim integral discuția avută cu lidera PAS, Maia Sandu:

Au fost anulate recent alegerile recente pentru primăria Chișinăului. Cum vedeți această decizie, este una eminamente politică?

Este o decizie politică, este o decizie abuzivă și este o premieră pentru Republica Moldova. Chiar și pentru procesul democratic nu foarte dezvoltat al Republicii Moldova. E ceva nou pentru că nu am mai avut asemenea situații când rezultatele unor alegeri, care nu au fost contestate nici de concurenți, nici de observatorii naționali, nici de observatorii internaționali, au fost anulate.

Credeți că a fost lucrarea atât a puterii, mă refer aici la PD, cât și a PSRM-ului, ținând cont de timing-ul acesta care a venit cumva succesiv: pe 19 iunie a depus domnul Ceban o plângere și pe 20 s-a emis prima decizie de către o instanță în sensul anulării alegerilor?

Nu știu în ce măsură socialiștii au fost conștienți de jocul pe care l-au făcut. Cu siguranță că este jocul Partidului Democrat și poate e prea mult spus jocul Partidului Democrat, pentru că am văzut că mulți oameni din conducerea partidului au fost surprinși de această acțiune.

Se pare că inclusiv primul-ministru și e clar jocul lui Plahotniuc, președintele partidului, și a unui grup care consideră că ei trebuie să meargă pe scurtătură și să nu mai piardă timpul cu finețuri.

Recent, ați avut o conferință de presă în care ați anunțat această Mișcare de Rezistență. Vreau să vă întreb ce presupune mai exact și cum va acționa?

În situația în care ne-am pomenit e firesc să încercăm să unim toată societatea pentru a opri aceste porniri dictatoriale ale personajului despre care vorbim. E o încercare de-a noastră de a uni societatea, de a informa oamenii despre ce se întâmplă și despre pericolele acestor decizii abuzive.

Moldova se confruntă și cu problema monopolizării pieții mass media de către oligarhi, iar asta înseamnă că se va încerca în continuare să fie manipulată opinia publică și să fie prezentate lucrurile altfel decât sunt. De exemplu că vina o poartă justiția și că independența justiției nu poate fi pusă la îndoială sau justiția nu poate fi influențată.

Deci, în primul rând, ne propunem să-i informăm pe oameni. În al doilea rând, ne propunem să facem front comun cu toți cetățenii, să îi mobilizăm pe toți oamenii, indiferent dacă sunt în partide politice sau nu, să îi apărăm într-o anumită măsură, să le oferim un spațiu sau niște instrumente ca să-i apărăm pe cei care sunt hărțuiți de guvernare.

Pentru că dacă guvernarea a îndrăznit să anuleze rezultatele alegerilor la Chișinău, vă imaginați la ce intimidări sunt supuși oponenții politici ai guvernării în localitățile mai îndepărtate de Chișinău.

Credeți că ar putea fi un precedent pentru alegerile parlamentare de la toamnă? Același scenariu ar putea fi aplicat și pentru circumscripțiile pe care le veți câștiga la toamnă și pot apărea practic decizii similare?

Trebuie să vă spun că noi am avut temeri că asemenea lucruri se vor întâmpla, dar credeam că lucrul ăsta se va întâmpla la toamnă. Nu am văzut raționamentul de ce să se procedeze în așa fel cu alegerile de la Chișinău, dar eram îngrijorați pentru toamnă. Nu pot să explic de ce s-au grăbit să pună în aplicare aceste metode, pentru că în același timp și-au înrăutățit substanțial relațiile cu Occidentul.

Altfel, dacă permiteau opoziției să preia mandatul la Primărie, puteau să declare sus și tare că au organizat alegeri libere și corecte și că, suspiciunile noastre în raport cu planurile lor la parlamentare nu sunt fondate. Iată, acum lucrurile s-au întors invers.

E adevărat că cea mai mare îngrijorare a noastră este că această situație se va repeta și la parlamentare și asta poate demotiva și activiștii noștri, dar și alegătorii, pentru că oamenii a câta oară se confruntă cu situația abuzivă din partea instituțiilor statului și mulți dintre ei zic că, mai bine să plece mai devreme decât mai târziu din Republica Moldova.

Se vehiculează inclusiv scenariu unei alianțe PSRM-PD pentru guvernare, după alegerile de la toamnă. În același timp, PD a criticat virulent UE după anulare. Poate fi acesta un semnal de o posibilă „întoarcere a armelor” din partea PD împotriva UE?

Lui Plahotniuc i-a căzut și ultima mască de pro-european prin aceste acțiuni. Pentru noi nu a fost niciodată o lipsă de claritate în raport cu planurile lui de viitor. Alegerile de la Chișinău au confirmat cui servește sistemul electoral mixt dintr-un singur tur. Pentru că în primul tur, la Chișinău, socialiștii au câștigat în măsură de 80%.

În situația în care turul al doilea a arătat că majoritatea electoratului este totuși pro-europeană. Dacă PD va insista să păstreze sistemul mixt dintr-un singur tur, asta înseamnă că socialiștii vor veni în următorul Parlament cu un număr impunător de mandate, având control constituțional, deci cu majoritatea constituțională, și aici doar putem să ne dăm cu părerea, să ghicim care este aranjamentul pentru PD și cum va folosi PD această victorie a socialiștilor. Cel mai probabil o parte din candidații PD vor intra în Parlament sub sigla PSRM.

De asemenea, se discuta și despre presiunile pe care le-ar putea face UE asupra Dvs. în eventualitatea accederii și a blocului dvs și a PD, într-o alianță... să spunem „AIE-4”. Dvs .ați spus clar din start că nu discutați acest scenariu. Cum va fi?

Am spus nu categoric și am avut dreptate. Am spus categoric că nu vom face o alianță nici pre-electorală, nici post-electorală, cu un partid care și-a demonstrat caracterul antidemocratic, anticetățenesc și care protejează oameni corupți, pentru că asta este ceea ce face PD, inclusiv pe cei care au fost implicați în furtul miliardului.

UE nu are mijloacele, sau anumite persoane de acolo nu au cum să pună presiune pe noi. E adevărat că au venit la un moment niște invitații de la socialiștii din Partidul European, prin care ei spuneau că trebuie să ne așezăm să discutăm.

Noi am încercat să le explicăm respectuos că nu avem ce să discutăm cu exponenții PD, cu conducerea actuală a partidului, iar acum, cum am spus mai devreme, se confirmă că am avut dreptate și aceste invitații inspirate de PD nu au fost altceva decât o încercare de a ne discredita, confirmând acest lucru că, uite UE sau Occidentul va face presiune pe noi și noi oricum va trebui să facem coaliție cu ei, indiferent ce credem noi despre ei. Nu e adevărat.

Singurii care pot pune presiune pe noi sunt cetățenii care ne votează. Noi apărăm interesele acestor oameni și vom acționa așa cum ne vor cere alegătorii. Ori alegătorii noștri vor să trăiască într-o țară democratică, într-o țară în care oamenii onești trăiesc bine, într-o țară din care să nu vrei să fugi.

Cum stați în sondaje. Este prea devreme pentru acestea?

Nu avem sondaje interne. Nu avem bani și nu facem sondaje interne, dar știu că Institutul Republican Internațional va veni în curând cu un sondaj.

Știți cumva și când?

Dacă nu greșesc, va fi în luna iulie. Știm de asemenea că guvernul va veni cu o inițiativă prin care să interzică organizațiilor internaționale să realizeze sondaje în RM și s-ar putea ca acest sondaj al IRI să fie ultimul. Se pare că guvernarea este deranjată de sondajele pe care le fac alte instituții decât instituțiile controlate de ea.

Cum pot să interzică mai exact, ordonanță de guvern?

Printr-o HG (hotărâre de guvern) sau chiar prin modificarea legii. Această modificare se discută deja de vreo trei săptămâni, în interiorul guvernului. Dar sunt la curent și cei care până acum au susținut exerciții de elaborare a sondajelor, care de altfel sunt foarte utile, și pentru noi și pentru cetățeni, pentru că cu toții căutăm un sondaj credibil, nu comandat de guvernare pentru ca să manipuleze opinia publică.

Vă mulțumim!

 

A consemnat Mădălin Necșuțu 

 

Lasă un comentariu