Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu INTERVIU// Conservatorii ruși ortodocși au ca obiectiv lupta pentru influență în Moldova

INTERVIU// Conservatorii ruși ortodocși au ca obiectiv lupta pentru influență în Moldova Recomandat

02 Octombrie 2018 - 

Șeful extensiei rusești a Congresului Mondial al Familiilor (WCF) din cadrul Organizației Evanghelice creștine din SUA, Alexei Komov, a declarat într-un interviu pentru Balkan Insight că intenționează să extindă programul conservator de educație pe care îl gestionează și în Moldova.

Într-un interviu acordat BIRN, Alexei Komov a declarat că curicula programului "Conversația clasică", o versiune rusă a programului inițial al WCF din SUA, a fost lansat acum doi ani și acum are peste 1.000 de studenți în mai mult de 100 de orașe din Rusia, Ucraina și Belarus .

Moldova ar fi următorul pas, a declarat el pentru BIRN pe marginea întâlnirii anuale a WCF din acest an în capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Komov este cunoscut pentru legăturile sale cu Konstantin Malofeyev, un oligarh rus ultra-ortodox ce se învârte în cercurile de putere de la Kremlin. Acesta se află pe lista de sancțiuni a SUA și Uniunii Europene în legătură cu suspiciunea de a finanțare a insurgenței pro-rusești din estul Ucrainei.

WCF este o organizație evanghelică fondată în SUA care se opune vehement drepturilor de comunității LGBT. Komov este reprezentantul WCF pentru fosta Uniune Sovietică, mai precis în țări care se află centrul unei lupte pentru influență dintre Rusia și Occident, Moldova numărându-se printre ele.

Komov a mai declarat în cadrul interviului că a discutat deja programul de educație făcută de acasă cu președintele pro-rus al Republicii Moldova Igor Dodon și liderii Bisericii Ortodoxe, printre care Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

"Am anunțat pe social media că vin la acest WCF în Moldova și, dacă cineva este interesat, bineînțeles, ne putem întâlni. Și au fost câțiva oameni, în special adolescenți din R. Moldova, care erau foarte interesați ", a spus Komov pentru BIRN.

"Transmiteți-vă valorile"

Komov este cunoscut ca un puternic critic al liberalismului și promotor al așa-numitelor valori tradiționale ale familiei, care descriu Rusia ca "apărător al adevăratei credințe" împotriva valorilor decadente ale Occidentului liberal.

"Ei (copiii din sistemul educațional de stat- n.r.) nu pot vorbi limbi străine, nu au o înțelegere de bază a principalelor subiecte și petrec 11 ani la școală izolați din societate numai cu oameni de aceeași vârstă", a spus el.

"Există multe probleme și nivelul academic este în scădere, astfel încât oamenii absolvă cu note bune, dar nu cunosc faptele de bază cum ar fi cine, cine sunt Roosevelt, Churchill, Lenin... (Școala clasică -n.r.) nu este cel mai bun mediu pentru a transmite valorile, dacă se dorește acest lucru".

Spre deosebire de aceasta, Komov a spus că programul de găzduire a familiei WFC oferă "socializare pozitivă pentru copii" prin "comunități" care se întâlnesc în fiecare săptămână.

El le-a spus BIRN că copiii familiilor WCF au fost, în medie, mai bine educați "academic și moral" decât majoritatea elevilor de stat. Copiii din program iau examene de stat la sfârșitul cursului.

Conexiunea cu Malofeev?

Komov, care anterior a fost director senior al Fundației Ortodoxe a Sfântului Vasile lui Malofeeev, a negat că programul conține o agendă politică deschisă.

"Nu are nimic de a face cu politica Kremlinului", a spus el. "Avem peste 85 de reprezentanți și membri din țări diferite...iar Rusia este doar una dintre ele"

Komov a negat că Malofeeev are legătură cu WCF, în ciuda apariției sale ca unul dintre principalii vorbitori la un eveniment WCF de la Moscova, în sepetembrie 2014.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate de mass-media din Moldova, Malofeev s-ar fi întâlnit cu Dodon - care a găzduit evenimentul WCF la Chișinău în septembrie - în timpul unui pelerinaj de către președintele Moldovei la mănăstirile ortodoxe din Muntele Athos în luna august 2017.

Acolo, cei doi ar fi discutat despre organizarea WCF la Chișinău, înainte de alegerile parlamentare din țară care trebuiau să aibă loc până la sfârșitul lunii noiembrie 2018, dar au fost amânate ulterior pentru februarie 2019. Dodon a sperat că socialistii săi valorifice evenimentul în sondaje.

Dodon nu a confirmat și nici nu a negat dacă a avut loc întâlnirea de la Muntele Athos. Întrebat despre asta, Komov a părut bulversat.

„Da, probabil, a răspuns el, întrebându-se dacă întâlnirea a avut loc.

 

Apoi a adăugat: "Dar cred că a fost cu mult timp în urmă, dacă a fost. Nu știu despre această întâlnire. Nu știu. Sau ar putea fi. Konstantin Malofeyev este un om de afaceri ortodox. El are un ritm de viață activ, astfel încât se întâlnește cu mulți oameni. S-ar fi putut întâmpla, nu știu”, a completat Komov.

Materialul a fost tradus după un interviu publicat de portalul de limbă engleză Balkan Insight și semnat de Mădălin Necșuțu 

Lasă un comentariu