Evenimentul zilei

Vi12142018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Panorama VIDEO// Oile, un inamic neaşteptat pentru o bază militară americană

VIDEO// Oile, un inamic neaşteptat pentru o bază militară americană

16 Ianuarie 2018 - 

Comandamentul bazei de la Deveselu, din sudul României, una din cele mai strategice baze militare americane din Europa, a intrat într-o dispută cu crescătorul unor oi care îi perturbă instalaţiile militare.

Media

VC: AFP

Cele circa 250 de oi ale lui Dumitru Bleja „au păscut fără probleme” timp de mulţi ani, înainte ca venirea americanilor, la sfârşitul lui 2013, să pună capăt acestei vieţi paşnice, povesteşte Alexandru Damian, primar al micii comune Stoeneşti, de lângă Deveselu, în câmpia dunăreană, relatează Agerpres. 

Însă „oile nu sunt ca oamenii. Ele nu respectă regulile, intră în zona de acţiune a senzorilor de securitate, ating gardul şi declanşează sistemele de alarmă”, explică el.

Un lucru de neconceput pentru armata americană, care a ales acest loc pentru a instala un sistem de apărare antirachetă integrat în scutul NATO din Europa, conceput pentru a intercepta rachete intercontinentale.

Prin urmare, înaltul reprezentant al SUA de la Deveselu a informat în 2014 Ministerul Apărării din România că adăpostul de oi situat la circa 10 metri de gard „subminează exigenţele minimale de securitate şi este incompatibil” cu funcţionarea unor instalaţii militare.

Această sagă judiciară în care se confruntă ministerul român şi crescătorul de oi durează de peste trei ani, iar miercuri cea mai înaltă instanţă din România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ar urma să se pronunţe asupra unuia din aspectele acestui caz.

La plângerile depuse de autorităţile române, ciobanul în vârstă de 63 de ani a răspuns cu propriile plângeri: el cere daune de 18.000 de euro în cazul demolării adăpostului, care măsoară 132 de metri pătraţi.

În aşteptarea verdictului, ciobanul s-a retras cu oile sale la Caracal, oraşul său natal situat la circa 15 kilometri de Stoeneşti.

Lasă un comentariu