Evenimentul zilei

Dum08182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Economie Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura creșterea veniturilor angajaților

Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura creșterea veniturilor angajaților

09 Noiembrie 2018 - 

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost aprobat de Guvern. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 se ridică la aproape 4 miliarde de lei.

Potrivit prevederilor proiectului de lege, angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare format din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.
„În primul rând nimeni nu va avea de pierdut din salariul pe care îl primește acum. Doi, salariul minim nu va fi mai jos decât minimul de existență pentru persoanele apte de muncă, adică 2 mii de lei. Trei, această diferență dinte salariul cel mai mare și cel mai mic nu va mai fi de 33 de ori așa cum a fost până acum”, a spus Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova.
Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv din educaţie, sănătate, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% pentru cele finanțate din bugetele locale.
Va crește și indemnizația unică la nașterea unui copil. Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2019 prevede că, de la 1 ianuarie, indemnizația unică la naștere va crește cu aproape 700 lei și va constitui 6303 de lei, față de 5645 de lei, cât este în prezent.

Lasă un comentariu