Evenimentul zilei

Vi06222018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Războiul invizibil: Diplomaţi americani din Cuba ar fi fost surziţi intenţionat cu dispozitive sonice

Războiul invizibil: Diplomaţi americani din Cuba ar fi fost surziţi intenţionat cu dispozitive sonice

10 August 2017 - 

Departamentul de Stat al SUA a expulzat doi diplomaţi ai ambasadei Havanei de la Washington după o serie de incidente inexplicabile din Cuba ce au generat simptome unor oficiali americani, inclusiv pierderi permanente ale capacităţii auditive, scrie The Guardian.  

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că pe 23 mai li s-a cerut cubanezilor să părăsească SUA după ce americani din Cuba „au raportat incidente ce au cauzat o varietate de simptome fizice”, fiind nevoiţi să părăsească insula.  

FBI şi Serviciul de Securitate Diplomatică investighează cazul. Alţi oficiali americani au spus că printre simptome se numără pierderea auzului. 

O persoană care cunoaşte amănuntele investigaţiei a afirmat că anchetatorii cercetează dacă guvernul cubanez a plasat dispozitive sonice ce produc sunete inaudibile înăuntrul sau în afara locuinţelor a cinci angajaţi ai ambasadei SUA cu intenţia de a le provoca surzenie.  

Oficiali americani au declarat că angajaţii ambasadei afectaţi au sosit în Havana în vara lui 2016. Ca toţi diplomaţii străini din Cuba, ei au locuit în case deţinute şi întreţinute de guvernul cubanez. 

În toamnă, diplomaţii şi soţiile lor au început să resimtă pierderi de auz atât de severe şi de ciudate, încât a fost lansată o investigaţie şi s-a ajuns la concluzia că sunt într-o situaţie de risc. Acestora li s-a permis să plece din Cuba.  

Niciun copil nu a fost afectat, dar cel puţin unii dintre adulţi au suferit pierderi permanente ale capacităţii auditive, scrie hotnews.ro.

 

 

 

Lasă un comentariu