Evenimentul zilei

Joi06212018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Ultimatum pentru kurzi. Vezi ce îi cere Bagdadul administraţiei Kurdistanului Irakian

Ultimatum pentru kurzi. Vezi ce îi cere Bagdadul administraţiei Kurdistanului Irakian

27 Septembrie 2017 - 

Guvernul de la Bagdad pregăteşte măsuri de răspuns la referendumul din Kurdistanul Irakian, cu prilejul căruia, potrivit Rudaw TV, peste 90% dintre kurzi s-au exprimat pentru separarea de Irak şi crearea unui stat al lor.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunţat că a dat un termen de 72 de ore autorităţii kurde pentru predarea controlului asupra aeroporturilor. În caz contrar, Bagdadul va interzice zborurile internaţionale către cele două aeroporturi - Erbil şi Suleimaniyeh - din Kurdistanul Irakian, o regiune autonomă din nordul Irakului, relatează AFP. 

„Guvernul a decis să interzică zborurile internaţionale spre şi din Kurdistan dacă în trei zile aeroporturile nu vor fi predate Guvernului central“, a declarat al-Abadi, precizând că restricţia va fi pusă în aplicare începând de vineri, în cazul nerespectării cererii. Pe de altă parte, şeful Guvernului irakian a exclus orice negocieri cu administraţia kurdă pe baza rezultatelor referendumului de luni, scrie adevarul.ro. 

„Nu vom renunţa la unitatea şi suveranitatea Irakului, pentru că este o datorie naţională şi o voinţă constituţională. Guvernul îşi va impune autoritatea în conformitate cu Constituţia. Rămânem angajaţi în negocieri, dar nu pe baza referendumului”, a subliniat al-Abadi. 

 Marţi seara, liderul Kurdistanului Irakian, Massoud Barzani, a făcut un nou apel la dialog către autorităţile federale. „În loc de sancţiuni, veniţi la negocieri pentru a ajunge la un viitor mai bun atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru noi“, a spus Barzani.

Convocat de Barzani, referendumul asupra independenţei a avut loc în provinciile Erbil, Souleimaniyeh şi Dohouk, care alcătuiesc Kurdistanul Irakian, precum şi în zone disputate de kurzi şi Guvernul central. Peste 3,3 milioane de persoane s-au prezentat la urne, adică 72,16% din cele 4,58 milioane înscrise pe listele de vot, iar peste 90% dintre ele au votat pentru independenţă, potrivit canalului kurd Rudaw TV.

În Irak locuiesc 4–6 milioane de kurzi, alți aproximativ 15 milioane de kurzi locuiesc în Turcia, aproape 5 mil. - în Iran, iar în Siria — aproximativ 1–2 mil. Este, poate, singurul popor atât de numeros care nu are propriul stat.

 

Lasă un comentariu