Evenimentul zilei

Lun07232018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Ce poate fi mai puternic decât dinamita? Nobelul pentru Pace, câştigat de un ONG care face campanie împotriva armelor nucleare

Ce poate fi mai puternic decât dinamita? Nobelul pentru Pace, câştigat de un ONG care face campanie împotriva armelor nucleare

06 Octombrie 2017 - 

Organizaţia nonguvernamentală Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (Internaţional Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) a câştigat Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2017, a anunţat vineri Comitetul Nobel. 

Comitetul a motivat alegerea afirmând că e vorba despre o "recunoaştere a consecinţelor catastrofale asupra oamenilor ale folosirii armelor nucleare", informează The Guardian. 

"Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 ca recunoaştere a rolului nostru în obţinerea Tratatului de interzicere a armelor nucleare. Acest acord istoric, adoptat la 7 iulie cu susţinerea a 122 de state, oferă o alternativă puternică şi extrem de necesară la o lume în care ameninţările cu distrugerile în masă sunt lăsate să prevaleze şi, într-adevăr, ele escaladează", a scris ICAN pe pagină să de Facebook imediat după anunţul făcut de Comitetul Nobel. 

ICAN este o coaliţie de organizaţii civice înfiinţată în 2007, cu sediul la Geneva, care lucrează cu 468 de organizaţii din 101 ţări. ICAN promovează la nivel global aderarea şi aplicarea integrală a Tratatului de interzicere a armelor nucleare. De altfel, a ajutat la apariţia acestui tratat, scrie ziare.com. 

Înainte de a câştigă acest premiu, Beatrice Fihn, preşedintele organizaţiei, anunţase că treaba ONG-ului se va termină atunci când armele nucleare vor dispărea. Despre duelul verbal dintre Washington şi Phenian, aceasta spunea că e un semnal de alarmă, un semnal că lumea trebuie dezarmată de cele aproximativ 15.000 de arme nucleare. 

"Armele nucleare au potenţialul de a aduce sfârşitul lumii. Atâta vreme cât există, riscul este prezent", a mai spus Fihn, afirmând că norocul nu poate ţine la infinit. 

Bugetul anual al ONG-ului este un milion de dolari şi este finanţat din donaţii private, dar şi de UE, pe de o parte, sau ţări că Norvegia, Elveţia, Germania sau Vatican. 

Potrivit tradiţiei, premiile Nobel vor fi înmânate, ca în fiecare an, în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. 

 

Lasă un comentariu