Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Islanda riscă să-i pornească împotriva sa și pe evrei, și pe musulmani. Vezi de ce

Islanda riscă să-i pornească împotriva sa și pe evrei, și pe musulmani. Vezi de ce

19 Februarie 2018 - 

Islanda este pe punctul de a deveni prima țară europeană care interzice circumcizia rituală, deși măsura a fost criticată pentru că ar încalcă libertățile religioase.

Legea, aflată în prezent în Parlament, propune o pedeapsă cu închisoarea de până la șase ani pentru oricine realizează o circumcizie din alte motive decât cele medicale.

Proiectul a stârnit un val de nemulțumiri în rândul mai multor lideri religioși din Europa. Mulți evrei și musulmani se tem că această problema ar putea deveni un punct de plecare pentru antisemitism și islamofobie, amintind de tensiunile create pornind de la veșmintele religioase.

Reinhard Marx, cardinal al Germaniei, membru al Consiliului celor 8 cardinali și președinte al Consiliului Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE), a spus că această lege este un „atac periculos” la libertatea religioasă.

Circumcizia este făcută fără anestezie și, de multe ori, în „case care nu sunt sterile, nu de doctori, ci de lideri religioși”, potrivit textului. „Există un risc mare de infecție, în aceste condiții, care poate duce la moarte”.

Este recunoscut faptul că atâta vreme cât părinții au dreptul să își îndrume copiii privind apartenența religioasă, „acest drept nu poate depăși dreptul copilului”. Băieții care doresc să fie circumciși din motive religioase sau culturale o pot face când ajung la vârstă la care „vor înțelege ce presupune o astfel de intervenție”.

Populația Islandei este de aproximativ 336.000 de locuitori și cuprinde mici comunități de evrei și musulmani. Estimativ, aici trăiesc 250 de evrei și 1.500 de musulmani, scrie ziare.com.

 

Lasă un comentariu