Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media „Loving Vincent”, un film despre Van Gogh, realizat din 65.000 de picturi în ulei animate, în cursa pentru un Oscar

„Loving Vincent”, un film despre Van Gogh, realizat din 65.000 de picturi în ulei animate, în cursa pentru un Oscar

01 Martie 2018 - 

''Loving Vincent'', primul film de animaţie de lungmetraj în care fiecare dintre cele 65.000 de cadre este un tablou pictat în ulei, spune povestea vieţii pictorului Vincent Van Gogh din perspectiva unei anchete asupra morţii sale şi mizează pe originalitate, informează AFP.

Coproducţia polonezo-britanică, nominalizată pentru cel mai bun film de animaţie, concurează cu producţii americane cu bugete impresionante. Costurile peliculei dedicate artistului olandez s-au ridicat la doar 5,5 milioane de dolari, adică de treizeci de ori mai mici decât cele ale animaţiei ''Coco'' de la Disney, unul dintre celelalte patru filme nominalizate.

''Bineînţeles, totul sau nimic, vreau statueta'', a spus, râzând, pentru AFP Dorota Kobiela, realizatoarea poloneză a peliculei, aşezată într-un fotoliu galben ca nuanţele din peisajele cu Provenţa semnate de Van Gogh, pictorul preferat al realizatoarei.

O altfel de animaţie

Soţul său, Hugh Welchman, corealizatorul acestui inedit lungmetraj, care a lucrat şi la pelicula ''Peter & the Wolf'', câştigătoarea unui Oscar pentru scurtmetraj în 2008, este optimist în ceea ce priveşte rezultatul competiţiei pentru Oscar.

''Filmul nostru este outsiderul. În general, categoria aceasta este dominată de Disney şi Pixar, dar am presentimentul că am putea fi una dintre marile surprize din acest an'', a mărturisit realizatorul.

De profesie pictoriţă, Kobiela a dorit să îmbine cele două pasiuni, pictura şi cinematografia. Ideea peliculei este de a relata biografia pictorului prin intermediul tablourilor care prind viaţă.

''Opera lui Van Gogh se potrivea de minune. Tablourile sale vorbesc în detaliu despre viaţa, activităţile zilnice, locuinţa şi camera sa, prietenii săi'', a povestit pictoriţa în locuinţa sa din Gdynia (nordul Poloniei).

Bazat pe un scenariu original semnat de scriitorul polonez Jacek Dehnel, filmul spune povestea din perspectiva lui Armand Roulin, fiul poştaşului din Arles pe care pictorul olandez l-a imortalizat în mai multe portrete. Tânărul are îndoieli referitor la ipoteza sinuciderii artistului şi iniţiază propria anchetă.

125 de pictori

Realizat în studiourile de la Gdansk, filmul a fost o provocare imensă în special pentru cei 125 de pictori din lumea întreagă care s-au alăturat proiectului. Cadrele pictate au avut ca punct de plecare scene reale, filmate cu actori, iar rezultatul este un amestec de tablouri inedite şi tablouri celebre semnate de Van Gogh precum ''Pont sur la Seine a Asnieres'' sau ''La Nuit étoilée''.

Pentru cele 93 de minute de film, au fost necesare 65.000 de planşe pictate manual, o muncă demnă de călugării benedictini.

''Ritmul de muncă a fost foarte lent, în medie un sfert de secundă de film pe zi'', a explicat realizatoarea, care a lucrat şapte ani la acest proiect.

Pentru o secundă din film, au fost necesare în medie 12 cadre, toate pictate manual, unul după celălalt. Un artist realiza în medie şase tablouri pe zi adică o jumătate de secundă din film, în cazul scenelor simple.

Pentru Kobiela, pictura oferă un avantaj unic faţă de tehnicile de animaţie tradiţionale.

''Deseori când e vorba de animaţie, expresia feţei şi mimica personajului sunt limitate, în schimb, cu ajutorul picturii, putem să le scoatem mai mult în evidenţă, dacă portretul este pictat corect'', a explicat artista pentru AFP.

În aşteptarea Oscarurilor, filmul a fost văzut deja de cinci milioane de spectatori din lumea întreagă, un succes care a îndemnat cuplul polonezo-britanic să continue cu aceeşi tehnică. Următorul lor proiect va fi un film din genul horror inspirat din operele marelui pictor spaniol Francisco de Goya.

Lasă un comentariu