Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Scenariu SINISTRU al meteorologilor pentru România: Vezi ce ne așteaptă în următoarele decenii

Scenariu SINISTRU al meteorologilor pentru România: Vezi ce ne așteaptă în următoarele decenii

19 Martie 2018 - 

Meteorologii români trag un semnal de alarmă asupra faptului că în următoarele decenii țara se va confrunta cu fenomene climatice ieşite din comun. Astfel, pe fondul încălzirii globale, prognozele realizate pe termen lung indică o intensificare a valurilor de căldură, precum şi înmulţirea numărului de nopţi tropicale, ca urmare a creşterii temperaturilor generate de gazele cu efect de seră.

Specialiştii spun că România se va confrunta cu ani întregi de secetă. Astfel, dacă în intervalul 1961-2010 s-a înregistrat o secetă pedologică moderată şi puternică, pentru perioada 2021-2050 se anunţă o secetă pedologică extremă şi puternică. Din acest punct de vedere, agricultura va fi un sector extrem de afectat.

„Fie că vorbim despre secetă, temperaturi extreme, valuri de caniculă şi chiar inundaţii, acestea vor determina reducerea producţiei agricole la nivel mondial în medie cu 20% până la 50% în anul 2050 faţă de prezent“, a spus Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, potrivit ziarului Adevărul.

Ea a prezentat un raport climatologic conform căruia România a intrat într-un proces ireversibil de încălzire extremă din cauza căruia zona întinse ale ţării se vor transforma în deşert începând din următorii ani.

Cu alte cuvinte, dacă astăzi temperaturi de 37 de grade în zile caniculare de vară ni se par mari, peste 30 de ani vom fi obligaţi să ne obişnuim cu temperaturi frecvente de 40 de grade Celsius. Iar dacă azi vorbim că România are un regim pluviometric moderat secetos, este de aşteptat ca în următorii 20-30 de azi acest regim să devină unul secetos extrem.

Situaţia va fi mai critică în jurul anului 2100, aici prognozele indicând că România se va confrunta cu fenomenul de deşertificare, care va afecta zone întinse. Terenurile de la şes vor intra într-un proces de aridizare, ca în Sahara, scrie stiripesurse.ro.

Mai trebuie adăugat aici că situația din Republica Moldova ar putea fi și mai critică, noi având puține râuri pentru irigare, iar indicatorul de împădurire a terenurilor fiind printre cele mai scăzute în Europa. 

 

 

Lasă un comentariu