Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media O confruntare directă între Rusia și SUA nu poate să aibă loc /Opinie

O confruntare directă între Rusia și SUA nu poate să aibă loc /Opinie

13 Aprilie 2018 - 

O confruntare directă între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii nu poate să aibă loc, după cum nu s-a produs nici în timpul Războiului Rece, când situația nu era mai puțin calmă. Dar cert este că în ultima lună cursa intimidărilor s-a extins și s-a aprofundat substanțial. 

Aprecieri în acest sens a făcut Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. Victor Juc a făcut afirmația în contextul escaladării situației din jurul Siriei, transmite IPN.

Potrivit lui, dacă în trecut intimidarea era aplicată pe coordonatele economică, financiară și comercială, diplomatică, sportivă, informatică, nemaivorbind de retorica belicoasă, în ultimul timp lista mecanismelor folosite întrunește și armamentul chimic, care, la rândul său, produce efecte colaterale cu folosirea armamentului convențional”, afirmă Victor Juc.

Analistul Anatol Țăranu spune că relația dintre cele două puteri poate fi calificată și drept un „război al nervilor”, dar, în același timp, Siria sângerează deja de mai mulți ani și acest lucru nu favorizează pacea internațională. 

„Luând în considerare că în Siria sunt implicate marile puteri nucleare ale lumii, un asemenea conflict care ar părea că este unul auxiliar, într-un fel, ar putea, cu timpul, să se transforme într-o durere de cap extrem de acută pentru omenire”, afirmă analistul.

În opinia lui, crizele locale de genul Siriei la un moment dat ar putea să iasă de sub controlul marilor jucători și aceștia s-ar putea să nu mai poată controla întru totul situația.

 

 

Lasă un comentariu