Evenimentul zilei

Vi01182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Majoritatea radiodifuzorilor sunt angajaţi politic în campania electorală, conchide CJI

Majoritatea radiodifuzorilor sunt angajaţi politic în campania electorală, conchide CJI Recomandat

03 Mai 2018 - 

Șapte din zece posturi de televiziune monitorizate în perioada 20-27 aprilie au eșuat să reflecte corect și echidistant campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai, promovând agenda politică a anumitor candidați. Este constatarea primului raport de monitorizare a comportamentului mass-media în campania electorală, lansat miercuri de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, datele monitorizării relevă că majoritatea posturilor TV nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali înregistrați în campanie, nu au asigurat pluralismul de opinie și nici echilibrul surselor.

Prime, Canal 2 și Publika, deşi au anunțat că nu vor reflecta campania electorală, au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral direct și indirect în buletinele de știri, favorizând-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu. În același timp, Publika l-a defavorizat pe candidatul PPPDA, PAS şi PLDM, Andrei Năstase.

NTV și Accent l-au promovat intens pe candidatul PSRM, Ion Ceban, defavorizând-i în același timp pe Silvia Radu, Andrei Năstase, Valeriu Munteanu, candidatul PL și Reghina Apostolova, de la Partidul Șor. Şi la RTR, după frecvența reportajelor, s-a remarcat o favorizare ușoară a lui Ion Ceban, dar și a Reghinei Apostolova.

La Jurnal TV s-a observat defavorizarea Silviei Radu și favorizarea candidatului Andrei Năstase. În același timp, postul s-a evidențiat prin reflectarea imparțială a tuturor candidaților care au organizat evenimente de campanie pentru presă. Moldova 1, Pro TV și TV 8 au avut un comportament echilibrat, oferind acces majorității concurenților electorali în știri, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul din candidații campaniei pentru alegerile locale noi.

Raportul de monitorizare a fost realizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener al proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews.

 

 

Lasă un comentariu