Evenimentul zilei

Sam01192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media STUDIU: Republica Moldova, rămâne vulnerabilă la propaganda rusească

STUDIU: Republica Moldova, rămâne vulnerabilă la propaganda rusească

11 Mai 2018 - 

În ciuda măsurilor luate de guvern privind retransmiterea posturilor rusești în R. Moldova, propaganda rusească rămâne încă puternică în R. Moldova, este concluzia unei analize a Global Focus Center România și cei ai Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău.

Analiza este făcută pentru patru țări, respectiv România și Bulgaria din UE și R. Moldova și Georgia din cadrul Parteneriatului Estic. Studiul a relevat că R. Moldova este încă cea mai vulnerabiltă în fața propagandei rusești, cu un scor de 2,08, într-o scară de evaluare de la 0 la 3, potrivit lui Rufin Zamfir, director de programe la Global Focus Center România.

Orice scor se înregistrează dincolo de valoarea 2 arată o situație volatilă, o situație care foarte ușor poate conduce către niște dezechilibre majore în planul percepției realității. Pentru că despre asta e vorba, despre înlocuirea realității cu o realitate fabricată, astfel încât societatea în ansamblul ei să adopte un comportament ne-natural”, este de părere expertul citat.

Printre factorii de risc în fața propagandei rusești, autorii studiului au indicat nivelul înalt al corupției, orientarea geopolitică incertă a Republicii Moldova, dependența economică mare față de Federația Rusă, utilizarea limbii ruse la scară largă, sărăcia populației și fragmentarea socială, precum și ceea ce ei au numit „starea de quasi-captură a statului de către rețele corupte de influență politico-economică, cu rădăcini care merg până la Moscova”.

Rusia încearcă să formeze o identitatea „moldovenească” cât mai aliniată cu viziunea despre lume a Kremlinului, astfel încât Moldova să se transforme de facto într-un proxi al Federației Ruse. Asta înseamnă în mod concret, pe termen scurt, de la o alianță informală între cele două state, până la una formalizată în interiorul eventual al Uniunii economice Euro-asiatice și, pe termen și mai lung, chiar la anularea statalității și independenței Republicii Moldova, când circumstanțele geopolitice o vor permite”, este de părere și directoarea Global Focus, Oana Popescu.

Pe lângă propaganda transmisă pe televiuni, R. Moldova rămâne vulnerabilă dezinformării pe toate canalele media afiliate intereselor Kremlinului, de la radiouri la ziare și reviste, dar și la activitatea desfășurată de unele ONG-uri sau sistemul educațional. 

Lasă un comentariu