Evenimentul zilei

Sam01192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Guvernul britanic a anunţat că va face publică în curând o “carte alba” pentru perioada post-Brexit

Guvernul britanic a anunţat că va face publică în curând o “carte alba” pentru perioada post-Brexit

17 Mai 2018 - 

“Este timpul să ne prezentăm intenţiile cu mult mai multe detalii decât am făcut-o până acum”, a declarat la BBC David Lidington, secretar de stat în cabinetul prim-ministrului Theresa May.

Potrivit BBC, această “carte albă” de peste 100 de pagini va fi făcută publică înaintea summitului european de la 28 şi 29 iunie, pe fondul semnelor de nerăbdare ale Bruxellesului faţă de ritmul negocierilor.
Cel de-al doilea, preferat de Theresa May, ar lua forma unui acord vamal prin care Marea Britanie ar percepe taxe vamale în numele Uniunii Europene pentru bunurile care îi tranzitează teritoriul, dar sunt destinate pieţei celor 27, aplicând însă propriile taxe mărfurilor care îi sunt destinate.
“O spun adesea, timpul se scurge”, a declarat luni negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, insistând mai ales pe problema frontierei irlandeze.
În pofida mai multor reuniuni de lucru, guvernul nu a reuşit să tranşeze încă între cele două opţiuni, atrăgându-şi criticile opoziţiei laburiste, care consideră această întârziere 'profund îngrijorătoare'.
Pentru a complica şi mai mult situaţia, 'Attorney General', cel mai înalt responsabil judiciar în Marea Britanie, a fost sesizat de urgenţă pentru un aviz asupra fiecăruia din scenarii, a scris cotidianul The Times.
Theresa May şi-a reiterat cele trei obiective: o politică comercială independentă, relaţii comerciale cât mai flexibile cu UE, menţinerea unei frontiere deschise între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină, şefa guvernului recunoscând însă că atingerea lor va fi 'dificilă'.

Lasă un comentariu