Evenimentul zilei

Ma03192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Cele nouă ţări din Flancul Estic al NATO, reunite la Varşovia

Cele nouă ţări din Flancul Estic al NATO, reunite la Varşovia

08 Iunie 2018 - 

Cele nouă ţări din Flancul Estic al NATO, reunite vineri la Varşovia, doresc ca "prezenţa întărită" a Alianţei Nord-Atlantice în regiunea lor, la ora actuală limitată la forţele terestre, să fie extinsă prin componentele navală şi aeriană, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit AFP.

Această doleanţă a fost exprimată în timpul discuţiilor asupra securităţii la Marea Neagră, a precizat Duda, care a informat, împreună cu omologul său român, Klaus Iohannis, despre prima parte a lucrărilor preşedinţilor ţărilor din "B9" (Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Republica Cehă, aceasta din urmă fiind reprezentată de preşedintele parlamentului), grup denumit astfel după prima lor reuniune, la Bucureşti, în 2015.
Aceste ţări "sunt de acord că ar fi necesar" să fie întărită prezenţa NATO "printr-o componentă navală şi o componentă aeriană", pentru "a ajunge la un spectru complet", a dat asigurări Duda.
Întărirea NATO în Europa Centrală a fost decisă pentru a răspunde la îngrijorările suscitate de anexarea Crimeei şi de conflictul separatist din Ucraina.
"Summitul NATO din 2018 trebuie să întărească unitatea Alianţei şi - în spiritul principiului de 360 de grade - să dea un răspuns integral la ameninţările actuale, printre care ameninţarea hibridă, cu care se confruntă aliaţii", declară autorii acestui document.
Ei reafirmă doctrina NATO asupra Rusiei - care combină disuasiunea şi deschiderea spre dialogul politic - şi angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

Lasă un comentariu