Evenimentul zilei

Lun03252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Comisia Europeană îndeamnă la reformarea UE

Comisia Europeană îndeamnă la reformarea UE

12 Iunie 2018 - 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a îndemnat marţi UE "să-şi ia mai mult destinul în mâini" în faţa unei Americi imprevizibile, cerându-le europenilor să ajungă la o înţelegere asupra reformării zonei euro şi cu privire la dreptul de azil, informează AFP.

Revenind asupra dezastruoasei reuniuni a G7, unde "pentru prima dată din 1945 un preşedinte american nu a văzut interesul strategic în a lucra din greu pentru a se asigura ca Europa să fie dinamică şi unită şi ca relaţia transatlantică să fie solidă", Timmermans a cerut Uniunii Europene, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, să se descurce de una singură.
"Summitul din iunie este momentul în care ideile şi voinţa politică trebuie în sfârşit să fie puse în aplicare prin decizii şi fapte concrete", a spus el, invocând transformarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), însărcinat să supervizeze împrumuturile către statele membre în dificultate, cum este Grecia, şi un fel de "Fond Monetar European".
Timmermans a cerut de asemenea "progrese asupra sistemului european de garantare a depozitelor", subiect delicat pentru germani, care sunt în continuare îngrijoraţi de mutualizarea riscurilor bancare în UE. Ei se tem că vor trebui să plătească, în caz de faliment, pentru băncile din sud, în special italiene, pe care le consideră prost administrate.
Încheindu-şi discursul în franceză pentru a vorbi despre migraţie, Timmermans a îndemnat "şefii de stat şi de guvern să se aplece serios asupra problemei (Regulamentului) Dublin şi să schiţeze orientările necesare pentru a ajunge la soluţii echilibrate, care să aibă susţinerea tuturor, şi care să fie soluţii solide şi durabile, fondate pe valorile noastre comune".
În faţa divergenţelor persistente dintre ţările membre, un progres pare cu toate acestea improbabil în timpul viitorului summit al UE, care a fost totuşi prezentat drept unul crucial pentru deblocarea reformei Regulamentului Dublin, legislaţia care desemnează ce ţară este responsabilă de o cerere de azil şi care a devenit, în opinia generală, unul învechit.

Lasă un comentariu