Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Kristalina Georgieva Directorul Băncii Mondiale atrage atenţia asupra acumulării datoriilor la nivel global

Kristalina Georgieva Directorul Băncii Mondiale atrage atenţia asupra acumulării datoriilor la nivel global

09 Iulie 2018 - 

Datoria mondială a devenit un subiect major de îngrijorare, în condiţiile în care a început un proces global de înăsprire a politicii monetare, a avertizat, luni, directorul general al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, transmite Bloomberg.

Băncile centrale din întreaga lume sunt presate să urmeze exemplul Rezervei Federale americane, care a început să majoreze dobânzile mai rapid decât se anticipa iniţial, ceea ce pune presiuni în special pe pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare. Este nevoie în continuare de modificări de politică structurală, inclusiv răspunsuri la mişcările anti-globalizare, având în vedere că decidenţii din multe economii nu au adoptat măsuri suficiente în perioada prelungită de timp în care costul împrumuturilor a fost unul redus, a spus Georgieva.
"Nu vedem multe ţări care să profite de această perioadă de creştere economică solidă pentru a derula reforme structurale. Sfatul nostru către ţările din întreaga lume este: 'Nu aşteptaţi!. Vremurile bune nu durează pentru totdeauna'", a avertizat Georgieva.
Potrivit calculelor efectuate de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, datoria mondială, incluzând aici şi datoriile gospodăriilor, a urcat până la 237.000 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, cu 70.000 de miliarde mai mult decât în urmă cu un deceniu.
Directorul Băncii Mondiale a subliniat că statele trebuie să analizeze cu atenţie cât de accesibile sunt proiectele pe care le derulează, inclusiv în domeniul infrastructurii, în contextul unor dobânzi scăzute. Georgieva a precizat că Banca Mondială lucrează din greu pentru a atrage investitori din sectorul privat pentru proiecte care presupun finanţare din mai multe surse.

 

 

Lasă un comentariu