Evenimentul zilei

Lun05202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Decizia unui tribunal din Myanmar de a-i pune sub acuzare pe Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, criticată dur de organizaţiile pentru drepturile omului

Decizia unui tribunal din Myanmar de a-i pune sub acuzare pe Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, criticată dur de organizaţiile pentru drepturile omului

10 Iulie 2018 - 

 Decizia unui tribunal din Myanmar de a-i pune sub acuzare pe doi jurnalişti ai agenţiei de presă britanice Reuters, Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, invocând încălcarea legii secretului de stat, a fost condamnată ferm de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului, transmite marţi Reuters.

''Aceasta este o zi neagră pentru libertatea presei în Myanmar. Decizia tribunalului în acest caz este una motivată politic şi are implicaţii ample şi pe termen lung pentru jurnalismul independent în această ţară'', a subliniat organizaţia Amnesty International.
Comisia Internaţională a Juriştilor, o organizaţie internaţională a judecătorilor, avocaţilor şi profesorilor de drept, a declarat că acest caz subminează considerabil angajamentele guvernului birmanez şi le-a cerut autorităţilor din Myanmar să pună capăt imediat procedurilor penale contra celor două persoane care îşi desfăşurau legal activitatea de jurnalism de investigaţie.
Institutul Internaţional al Presei (IPI) a remarcat că guvernul ales democratic în Myanmar, condus de laureata Nobel Aung San Suu Kyi, a ales reprimarea în locul libertăţii promise. ''Regimuri opresive precum cel din Myanmar pot aresta jurnalişti, dar niciodată nu vor putea să aducă la tăcere presa independentă'', notează IPI.
Cei doi jurnalişti au fost arestaţi în luna decembrie 2017 la Yangon pentru presupusa deţinere de documente secrete referitoare la situaţia din statul Rakhine, unde o operaţiune de reprimare brutală din partea armatei a forţat 700.000 de membri ai comunităţii musulmane Rohingya să-şi părăsească locuinţele.
Avocaţii apărării au cerut săptămâna trecută clasarea acestui caz, susţinând că cei doi reporteri au făcut obiectul unei înscenări din partea poliţiei şi că procurorii nu au reuşit să furnizeze probe suficiente în sprijinul capetelor de acuzare.
În Myanmar au fost arestaţi 11 jurnalişti în cursul anului trecut, ceea ce a făcut ca Aung San Suu Kyi să devină ţinta criticilor internaţionale pentru atitudinea faţă de libertatea presei după ce partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie, a preluat puterea, în 2016.

Lasă un comentariu