Evenimentul zilei

Vi03222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Consiliul de Securitate al ONU acţionează pentru deblocarea ajutorului umanitar către Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU acţionează pentru deblocarea ajutorului umanitar către Coreea de Nord

03 August 2018 - 

Consiliul de Securitate al ONU pare dispus să susţină o propunere americană ce are drept scop de a face mai uşoară acordarea de ajutor umanitar Coreii de Nord, complicată din cauza sancţiunilor severe luate împotriva Phenianului, relatează vineri AFP.

În Coreea de Nord, 10 milioane de persoane, respectiv aproape jumătate din populaţie, suferă de malnutriţie, potrivit unor responsabili ai ONU, care vorbesc despre o scădere a producţiei de hrană anul trecut.
Rezoluţiile ONU precizează că sancţiunile nu trebuie să afecteze ajutorul umanitar, dar organizaţiile umanitare estimează că măsurile bancare şi comerţul strict creează obstacole birocratice şi încetinesc circulaţia produselor vitale.
O propunere americană, redactată luna trecută, ar permite furnizarea de instrucţiuni clare organizaţiilor umanitare şi guvernelor pentru a solicita exceptări de la sancţiunile ONU împotriva Coreii de Nord, potrivit unor documente consultate de AFP.
După aprobare, o notă va fi transmisă de către comitet celor 193 de state membre ale ONU pentru ''a oferi o explicaţie clară mecanismului său de exceptare umanitară globală'', care va ameliora ''livrarea asistenţei umanitare către RPDC'', acronimul pentru Coreea de Nord, conform documentelor.
Rusia şi China au cerut Consiliului de Securitate o relaxare a sancţiunilor. În opinia ambasadoarei americane Nikki Haley, ONU nu trebuie să facă nici un pas înainte până când Phenianul nu acţionează pentru renunţarea la programele sale nucleare şi balistice.
''SUA au fost foarte clare, continuăm să impunem sancţiunile actuale până când obţinem denuclearizarea completă şi verificabilă a Coreii de Nord'', a precizat responsabilul.

Lasă un comentariu