Evenimentul zilei

Vi04192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media 73 de ani de la atacul nuclear de la Nagasaki

73 de ani de la atacul nuclear de la Nagasaki

09 August 2018 - 

Japonia a adus joi un omagiu victimelor atacului nuclear lansat în urmă cu 73 de ani de Statele Unite asupra oraşului Nagasaki, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, relatează dpa.

Circa 5.800 de persoane, între care şi supravieţuitori ai atacului, secretarul general al ONU Antonio Guterres şi premierul nipon Shinzo Abe au participat la ceremonia anuală.
Participanţii au ţinut un minut de reculegere la ora 11:02 (02:02 GMT), momentul exact când în urmă cu 73 de ani a fost lansată bomba atomică având numele de cod Fat Man dintr-un bombardier B-29 asupra oraşului port din sud-vestul Japoniei.
"Din păcate, 73 de ani mai târziu, există încă teama unui război nuclear", a declarat Antonio Guterres, devenit primul secretar general al ONU care a participat la evenimentul anual de la Nagasaki.
La ceremonia de joi, primarul oraşului Nagasaki, Tomihisa Taue, a cerut guvernului japonez să semneze tratatul şi "să-şi îndeplinească obligaţia morală de a conduce lumea spre denuclearizare".
Printre cei ucişi şi răniţi în atacurile nucleare americane asupra celor două oraşe nipone s-au numărat zeci de mii de coreeni, studenţi din China şi din Asia de Sud-Est şi prizonieri de război americani şi europeni.

Lasă un comentariu