Evenimentul zilei

Joi05232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan începe joi o vizită în Germania, în încercarea de a detensiona relaţiile dintre Ankara şi Berlin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan începe joi o vizită în Germania, în încercarea de a detensiona relaţiile dintre Ankara şi Berlin

26 Septembrie 2018 - 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan denunţa în 2017 'practicile naziste' ale guvernului german, însă, la un an şi jumătate de atunci, el începe joi o vizită la Berlin pentru a reconcilia cele două ţări, în ciuda unor proteste, relatează AFP.

În ultimii ani, subiectele de dispută dintre Ankara şi Berlin au fost numeroase, de la puciul eşuat din 2016 împotriva lui Erdogan, care a reproşat Germaniei reţinerea în a-l sprijini, la arestările unor cetăţeni germani în Turcia, printre care şi jurnalişti.
Coincidenţă de calendar, UEFA urmează să anunţe joi, în ziua sosirii lui Erdogan, ce ţară dintre Turcia şi Germania va găzdui Campionatul European de Fotbal 2024. Germania era favorită, însă imaginea sa a fost afectată de acuzaţiile de rasism la adresa Federaţiei Germane lansate de fotbalistul Mesut Özil care, sprijinit de preşedintele turc, s-a retras din echipa naţională germană.
În contextul crizei economice din Turcia şi relaţiei degradate cu SUA, Erdogan aşteaptă "măsuri" pentru dezvoltarea relaţiilor între cele două ţări. Cu cele circa 7.500 de companii germane prezente în Turcia, Berlinul este un partener de neevitat.
Grupul german Siemens ţinteşte spre un proiect uriaş de construcţie de linii de mare viteză a cărui valoare totală s-ar putea ridica la 35 de miliarde de euro.
Erdogan vrea de asemenea ca Germania, unde trăiesc circa trei milioane de persoane de origine sau de naţionalitate turcă, să joacă "un rol constructiv" în mai multe dosare cruciale, cum ar fi procesul de aderare a Turciei la UE sau ridicarea vizelor.
De asemenea, mai multe manifestaţii sunt anunţate pe timpul vizitei preşedintelui turc, care şi-a sporit puterile odată cu noul să mandat întărit în iulie.
Opozanţii, în special kurzi, vor defila vineri la Berlin. Organizatorii aşteaptă 10.000 de persoane. O altă mare manifestaţie este prevăzută sâmbătă la Koln.

Lasă un comentariu