Evenimentul zilei

Vi05242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Marea Britanie ar putea părăsi UE fără un acord

Marea Britanie ar putea părăsi UE fără un acord

28 Septembrie 2018 - 

Intransigenţa Uniunii Europene în negocierile privind Brexitul este motivul pentru care Marea Britanie ar putea părăsi blocul comunitar fără un acord, a declarat vineri Nigel Dodds, vicepreşedintele Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), care sprijină guvernul minoritar conservator condus de Theresa May, relatează Reuters.

"Guvernul de la Dublin şi UE au folosit ideea unui sprijin irlandez împotriva poziţiei Regatului Unit şi a Irlandei de Nord în cadrul negocierilor. Intransigenţa lor reprezintă acum adevărata perspectivă a lipsei unui acord", a afirmat Nigel Dodds într-un comunicat, adăugând că nimeni nu doreşte asta.
"Vom evalua orice propuneri cu privire la calea de urmat pentru a vedea dacă acestea păstrează şi respectă integritatea politică, constituţională şi economică a Regatului Unit, fără niciun element de compromis în cadrul unor acorduri separate cu UE, şi pentru a se ajunge la un acord general privind Brexitul care să avantajeze Regatul Unit", a mai spus oficialul nord-irlandez.
Uniunea Europeană doreşte să se evite crearea unei 'frontiere dure' între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul de la Londra, care consideră că astfel s-ar aduce atingere integrităţii teritoriale a ţării.
Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu