Evenimentul zilei

Joi04252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Un tribunal din Helsinki i-a condamnat la închisoare pe cei trei promotori ai site-ului pro-Kremlin MV-Lehti

Un tribunal din Helsinki i-a condamnat la închisoare pe cei trei promotori ai site-ului pro-Kremlin MV-Lehti

20 Octombrie 2018 - 

 Este primul caz în care o instanță de judecată dintr-o țară europeană a decis să ia măsuri împotriva dezinformării pro-ruse răspândite pe rețelele de socializare, scrie The New York Times.

În 2016, Jessika Aro, o jurnalistă din Finlanda, specializată în deconspirarea trollilor finanțați de Kremlin, a adresat o plângere Poliției din Helsinki, spunând că a fost victima unei campanii de defăimare.
Timp de trei ani, Aro se confrunta cu amenințări sisitematice pe rețelele de socializare. Activiștii pro-ruși o acuzau de spionaj în favoarea serviciilor secrete americane, traficul de droguri și rusofobie.
Săptămâna această, jurnalista a putut scoate un suspin de ușurare după ce Judecătoria de la Helsinki a pronunțat sentințe neobișnuit de dure în privința celor trei defăimatori.
Unul dintre ei este Ilia Janițkin, proprieatarul MV-Lehti, un site de propagandă pro-rusă care publică articole împotriva imigranților, evreilor, a Uniunii Europene și a tuturor celor care critică autoritățile ruse. Janițkin a fost condamnat la 22 luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de 16 fapte penale legate de site-ul web MV-Lehti. Avocatul lui Janițkin spune că clientul său va contesta decizia instanței.
Cel de-al doilea condamnat este Johan Backman, autoproclamatul „apărător al drepturilor omului”, care a căpătat reputația unui susținător aprig al președintelui rus, Vladimir Putin. Backman a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru defăimare și hărțuire. Ulterior, acesta s-a referit la sentința în mod disprețuitor, numind-o „încă un truc murdar din partea NATO” și a declarat că va contesta decizia.
Cel de-al treilea condamnat este o femeie care a lucrat pentru site-ul dlui Janițkin. Aceasta s-a ales cu o sentință cu suspendare.
Cei trei condamnați sunt obligați să plătească despăguburi în mărime de 155.000 de dolari SUA, plus costuri procedurale.
Hotărârea, emisă joi de către un tribunal din Helsinki, reprezintă primul caz în care o țară europeană ia măsuri împotriva dezinformării pro-ruse răspândite pe rețelele de socializare, site-urile web și portalurile de știri controlate de Rusia sau afiliate acesteia.
Această hotărâre de 176 de pagini adoptată de instanță constată că dl Janițkin și dl Backman au lucrat împreună pentru defăimarea doamnei Aro și că cei doi au comis „infracțiuni deosebit de grave” care au distrus „credebilitatea profesională a jurnalistei și reputația acesteia în calitate de specialist în problematica rusă”.
Instanța a respins argumentele lui Janițkin și Backman, care susțineau că își exercitau dreptul la libera exprimare. Instanța a demonstrat că atacurile asupra doamnei Aro erau sistematice și lipsite de temei.
Jurnalista a salutat decizia curții ca „un răspuns mult așteptat” la o „campanie de ură” împotriva sa, care a fost inițiată în 2015, atunci când Aro a început să investigheze activitatea unei ferme de trolii din Sankt Petersburg. Treisprezece agenți ruși afiliați acestei afaceri au fostpuși sub acuzare de către procurorul Robert Mueller pentru imixtiunea în alegerile din Statele Unite.
„Mi-ar plăcea să mă concentrez pe munca mea, bazată pe dezvăluirea și raportarea operațiunilor rusești de informații, fără să fiu nevoită să primesc amenințări cu moartea sau calomnii”, a spus doamna Aro.
Avocatul acesteia, Martina Kronström, a spus că verdictul curții a fost unul „foarte dur pentru Finlanda”, o țară cu unul dintre cele mai indulgente sisteme judiciare din Europa. Cu toate acestea, Kronström a declarat că hărțuirea unei jurnaliste, inițiată de trolli ruși, a fost atât de necontenită încât a meritat o pedeapsă aspră.

Lasă un comentariu