Evenimentul zilei

Mie01232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Panorama VIDEO// 24 aprilie - Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator

VIDEO// 24 aprilie - Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator

24 Aprilie 2018 - 

Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator este marcată în fiecare an la 24 aprilie. Totodată, săptămâna ce include această zi este cunoscută ca „Săptămâna mondială pentru animalele de laborator”.

Media

Cu prilejul „Săptămânii mondiale pentru animalele de laborator” sunt organizate proteste şi demonstraţii împotriva utilizării animalelor în scop de experiment, precum şi dezbateri şi simpozioane pe această temă, relatează Agerpres. Manifestările organizate cu acest prilej sunt menite să ajute la creşterea gradului de conştientizare privind situaţia acestor animale, închise în cuşti şi supuse în cursul experimentelor unei agonii prelungite.

Anual aproximativ 100 de milioane de animale au de suferit în laboratoarele din lumea întreagă. Folosirea animalelor în scop experimental în laboratoare s-a extins în secolul XX, în domeniile farmacologiei, fiziologiei, psihologiei, al testării produselor cosmetice, al testării unor produse medicamentoase.

Multe dintre testele efectuate pe animale pot fi înlocuite prin alternative ştiinţifice avansate care sunt disponibile în prezent. Există metode avansate de cercetare care nu folosesc animale şi care sunt mai sigure, mai eficiente, produc rezultate mai rapide şi mai relevante pentru om.

Animalele de laborator sunt ţinute adesea în condiţii improprii iar experimentele se fac în lipsa anestezierii. Ele suferă arsuri, orbesc, sunt otrăvite, mutilate, înfometate pentru ca produse pe care oamenii le folosesc zilnic să poată fi etichetate ca prezentând "condiţii de siguranţă". Astfel de produse testate pe animale sunt unii aditivi pe care îi folosim în mâncare, unele cosmetice şi articole de toaletă folosite pentru îngrijirea corpului, produse de spălat şi curăţat folosite în casă, diverse alte produse folosite pentru maşină, grădină, precum şi medicamente de uz uman.

Ziua mondială pentru protecţia animalelor de laborator a fost stabilită în 1979 de către Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society - NAVS), 24 aprilie reprezentând data naşterii fostului preşedinte al NAVS Lord Dowding, înfocat apărător al drepturilor animalelor şi militant împotriva vivisecţiei.

 

 

Lasă un comentariu