Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Media Panorama 14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Voluntarii sunt așteptați astăzi să doneze sânge

14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Voluntarii sunt așteptați astăzi să doneze sânge

14 Iunie 2019 - 

În fiecare an, la 14 iunie, este sărbătorită Ziua mondială a donatorului de sânge. 

 

Potrivit ONU, marcarea acestei zile este în primul rând un prilej de a mulţumi donatorilor de sânge voluntari pentru darul lor în efortul de salvare a multor vieţi, scrie Agerpres.

Este, de asemenea, o oportunitate pentru a spori gradul de conştientizare a nevoii de donări de sânge în mod regulat, pentru asigurarea tuturor persoanelor şi comunităţilor că au acces la livrări sigure şi de calitate de sânge şi produse din sânge, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătăţii şi ca o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.

Transfuzia de sânge şi produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceasta ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii. Sprijină procedurile medicale şi chirurgicale complexe. Totodată, transfuzia de sânge are un rol esenţial de salvare a vieţii, în îngrijirea mamei şi a copilului şi în timpul intervenţiei de urgenţă în caz de catastrofe naturale.

Un serviciu care oferă pacienţilor acces la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente este o componentă cheie a unui sistem eficient de sănătate. O aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donări regulate de către donatori de sânge voluntari şi neremuneraţi. Cu toate acestea, în multe ţări, serviciile de sânge se confruntă cu provocări diverse, nu au disponibil suficient sânge sau nu pot asigura în acelaşi timp calitatea şi siguranţa acestuia.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS) invită vineri, 14 iunie, toți doritorii de a dona sânge, în Scuarul Grădinii Publice „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, între orele 09.00-15.00, unde va fi amenajat un punct de colectare a sângelui.

De asemenea sunteți așteptați și în alte puncte de colectare:

  • Chișinău: Pretura Ciocana, str. Mircea cel Bătrîn 4/3, orele 09.00-15.00; Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, str. Academiei 11, 09.00-15.00. 
  • Bălți: Teatrul „Vasile Alecsandri”, Piața Vasile Alecsandri 1, orele 09.00-15.00; Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, str. Decebal 113A, orele 08.00-15.00. 
  • Cahul: Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, orele 09.00-15.00; Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, str. A. Mateevici 103/2, orele 08.00-15.00. 

 

Lasă un comentariu