Evenimentul zilei

Lun05202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Celebrele personaje Bert şi Ernie, controverse puternice în jurul orientării sexuale

Celebrele personaje Bert şi Ernie, controverse puternice în jurul orientării sexuale

20 Septembrie 2018 - 

Celebrele personaje Bert şi Ernie din longeviva producţie de televiziune dedicată copiilor "Sesame Street" formează un cuplu gay, spune un scenarist al show-ului, însă declaraţiile sale sunt infirmate de producători, potrivit tmz.com.

Bert şi Earnie au apărut în show-ul TV încă de la începuturile acestuia, în 1969, şi au existat întotdeauna speculaţii privind natura relaţiei lor. Mark Saltzman, care a fost scenarist al show-ului în perioada 1981 - 1990, a declarat recent pentru site-ul Queerty că Bert şi Ernie formează un cuplu gay, duoul fiind o reflectare a propriei sale relaţii de peste 20 de ani pe care a avut-o în viaţa reală cu editorul de film Arnold Glassman, care a murit în 2003. Mai precis, Ernie a fost inspirat de propria persoană, iar Bert, de Arnold, a mai spus acesta.

În serial, Bert şi Ernie împart un apartament pe Sesame Street, dar nu dorm în acelaşi pat. Afirmaţiile lui Mark Saltzman sunt oarecum o formalitate - ulterior acesta a declarat pentru The New York Times că declaraţiile sale au fost prost înţelese -, pentru că Bert şi Ernie sunt de multă vreme nişte simboluri pentru comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali).

Un purtător de cuvânt al Sesame Workshop, producătorul serialului, a negat însă afirmaţiile lui Saltzman, declarând pentru tmz.com: "Aşa cum am mai spus, Bert şi Ernie sunt cei mai buni prieteni. Au fost creaţi pentru a-i învăţa pe preşcolari că oamenii pot fi buni prieteni cu cei care sunt foarte diferiţi de ei". "Deşi sunt identificaţi ca personaje masculine şi posedă multe trăsături şi caracteristici umane (aşa cum sunt cele mai multe păpuşi din franciza Sesame Street), sunt păpuşi şi nu au o orientare sexuală", potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt.

Frank Oz - păpuşar care a lucrat mult timp pentru acest show şi care s-a ocupat, printre altele, şi de mişcările lui Bert - l-a criticat şi el pe Saltzman: "Se pare că domnul Mark Saltzman a fost întrebat dacă Bert şi Ernie sunt gay. Este în regulă că simte că ei sunt gay. Dar, desigur, nu sunt. Dar de ce această întrebare? Contează? De ce această nevoie de a defini oamenii doar ca gay? Să fii uman înseamnă mult mai mult decât să fii heterosexual sau homosexual". Serialul pentru copii "Sesame Street", care combină componenta educaţională cu cea de divertisment, a câştigat de-a lungul anilor opt premii Grammy, 188 de premii Emmy (primetime şi daytime) şi este difuzat în peste 140 de ţări.

Lasă un comentariu